Röntgen Nasıl Çalışır X Işınlarının Zararları

Tıbbi görüntüleme alanında en çok kullanılan teknolojilerden bir tanesidir. Wilhelm Conrad tarafından kendi elinin kemiklerini görüntülemesi ile bulunan Röntgen ışınları ilk çıktığı zamanlarda nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılmaması üzerine X-ışını olarak adlandırılmıştır.

Röntgen Işınları Nasıl Elde Edilir

Röntgen ışınlarıRöntgen ışını yani X ışınları elektrik akımının artılması ile insan gözünün göremeyeceği delici olan elektro manyetik bir ışık elde edilir. Düz hareket eden bu ışık, vucutda doğru tutulan ışık dokuyu delerek arka plandaki plaka veya film e  siyah beyaz renkte düşmesi sağlanır.

Bedenin içindekileri gösteren bu sistem sayesinde deri kesilmeden içinde ki cisimler hakkında fikir sahibi olmamıza fayda sağlamaktadır bunun yanında hastalık teşhislerinde çokça kullanılmaktadır.

Röntgenin Zararları Radyoloji de kullanılması

Elektro manyetik olan bu ışınlar radyasyon yaymakta olup, vücuda verilen miktarının fazla olmasıyla zararları ortaya çıkabilir. Hamile kadınların ultrason çekinmesi zararlı mıdır sorusuna Amerikan Aile hekimliği Akademisi tarafından güvenilir ve zararsız olduğu normal Röntgen ışınlarından daha az dozda olduğunu cevabı verilmiştir.


Yorum Gönder