Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitap Kısa Özeti

Peyami Sefa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kitabında Aşkı hastalığı birleşik bir şekilde anlattığı kendi hayatında da alıntıların olduğu bu romanın özeti sizlere kısaca anlatılmıştır.


dokuzuncu hariciye koğuşu
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitabı Türü: otobiyografi

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Konusu: Kendisine büyük bir kıza aşık gencin sevdiği kızın bir başkasıyla evleneceği  bir yandan da geçirdiği hastalıkla olan mücadelesini anlatan Peyami Sefa' nın en önemli eserlerinden birisidir.

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitap Kısa Özeti: Ömrünün çoğu hastaneler de geçen genç kahramanımız bacağının her gün daha da kötüye gitmektedir, bu durumunu annesinden ve ailesinden saklamaktadır. Tedavisi için sürekli farklı doktorlara da görünse değişen bir durumun olmadığını, her doktorun ayın şeyleri söylüyordu. Bir gün akrabaları olan Paşa nın yanına onun tanığı bir doktora görünmek için gider. Kahramanımız bir yandan da paşanın kendisinden yaşça büyük olan kızana aşıktır, ona duygularını açıklayamamış onun da ne hissettiğini bilmemektedir. Paşa nın evinde kaldığı günlerce akşamları paşanın kızıyla  muhabbet etmektedir. Paşa uyuduktan sonra gecelerce uzun uzadıya sohbetler etmektedirler. Bu sohbetler sırasında kızı gideceği doktorun istediğini öğrenir. Kahramanımız bu duruma bozulsa da Bir şey diyemez ancak bir gün muhabbet ettikleri sırada paşanın kızını öper. Kız bu duruma çok şaşırır. Zaman içerisinde paşanın kızı artık onunla konuşmaları azaltır. Bir gün akşam paşanın evine Doktor un annesi gelmiş ve aileyle evlilik mevzularını konuştuklarına şahit olmuş. Bunun üzerine üzüntüden ne yapacağını bilemeyen kahramanımız Son gittiği doktorun ameliyat olma çığırası aklına gelmişti ilk başlar doktor bacağını kesileceğini söylese de ameliyat ile farlı bir şey olabileceğini düşünmeye başlamışlardı. Kahramanımız tüm riski göze alarak bunu kabul etti ve hastanede üç aylık uzun bir yatışa başladı. Yattı yattığı oda hastanenin Dokuzuncu Hariciye Koğuşu idi burası kahramanımız için hapishaneden farkı olmasa da sonunda kurtulacaktı rahatsızlığından. Ameliyattan sonra bacağının üstüne basamıyordu ancak bacağı kesilmemişti sevdiği kızında evlendiğini öğrenmiş pek umursamamış artık daha aklı başında bir hayat yaşama kararı almıştı. hayaller ile yaşamayı bıraktı.

Yorum Gönder