En Dayanıklı Hayvan Su Ayısı Tardigrada Hakkında Bilgiler

8 bacaklı mikroskobik canlıdır ve şubesi omurgasız hayvanlar şubesidir. Bu canlılar ilk defa 1773 yılında Alman papazı Johan A.E.Goeze tarafından keşfedildi. 0.5-1.2 mm boyutlarındaki bu canlılar bir iğne ucunda bile çok miktarda bulunabilir.

   
Su Ayısı Resim
 1.Peki bu hayvanlar neden önemlidir?
 Tardigradalar en dayanıklı hayvanlardır. Olağanüstü durumlarda yaşayabilmektedirler ve  hayatta kalma becerileri ilham vericidir. -273°C den tutun 150°C ye kadar, asidik ve bazik ortamlarda en yüksek dağ zirvelerinden ve en derin okyanus tabanlarında da yaşayabilirler. Bizim için mutlak ölüm anlamına gelen ifadeler bu canlılar için aynı şekilde değildir. Oksijensiz ortamda yaşayabildikleri gibi su olmadan 10 yıl kadar dayanabilirler.

2.Uzayda Yaşayabilen Tek Canlı.
Bu canlılar 2007 yılında uzay aracıyla uzaya gönderildi. Çoğunun uzay ortamında yoğun radyasyon ve mor ötesi ışınlara dayandığı ve üreyebildikleri keşfedildi.

3. Su Ayısı Ağır Ortamlarda Nasıl Yaşıyorlar?
Bu canlılar "Cryptobiosis" denilen yarı-ölü evreye geçiyorlar.Bu evreden metabolizmayı epey düşüyor hatta neredeyse sıfırlanıyor.

4. Su Ayısı Ne Zamandan Beri Varlar? 
Yarım milyar yıldır bulundukları düşünülmektedir.Bu hayatta kalma becerileryle 5 kitlesel yok oluşun 5'indede hayatta kalmayı başarabilmişlerdir.
   

Yorum Gönder