Tayf Nedir Kim Bulmuştur Nasıl Keşfedildi

Renklerin, seslerin, elektromanyetik dalgaların veya diğer fiziksel gerçeklerin, belli bir değer ile sınırlanmadan birbiri ardına süreklilik içinde sonsuz değişmesi durumudur. Newton tarafından bulunmuştur.

Bulunma Süreci Ve Nasıl Bulunmuştur


Tayf'ın bulunmadan önce bu buluşa yol açan gelişmelerden bahsederek başlayalım.


2 bin yıl önce Çinde Mo Tze adlı bir filozof odaya bir delik açarak odada bir resim çizilebileceğini ve kendi dansını yaparak ilk film diyebileceğimiz bir başarıya imza attı. Bu çalışmasıyla kameranın atası oldu.
Kamera_atisi_ısik_tayf
Açılan bir delikle kameranın atası
    Tam bin yıl sonra bilimsel olarak İslamın Altın Çağ'ında kitaplar aramak için dünyanın dört bir yanına temsilciler gönderildiği dönemde İslamda İbn-i Heysem görüşleriyle ışığın gizemini biraz daha çözmeye başladı. İbn-i Heysem görmenin gözden nesnelere ışığın gitmesiyle değil , nesnelerden göze geldiğini ayrıca kendi karanlık oda kamerasını oluşturarak deliğin küçülmesiyle görüntünün daha keskinleştiğini farkına vardı. Çalışmaları yürüttükçe ışığın doğrusal olarak yayıldığı görüşünü öne sürdü ve ayrıca sadece dünya merkezli bir güneş sisteminin olmadığı, başka sistemlerinde olduğu ve güneş sistemininde bunlardan biri olduğunu belirtti. İbn-i Heysem yaptığı bu çalışmalar dışında da bilimde çok önemli bir yere sahiptir. Bilimin kurallarını oluşturan kişi olarak geçer. Eski eserdeki düşüncelerin kesin doğru olmayacağı insanın kendi düşünce görüşlerine bile şüpheci olarak yaklaşması gerektiğini bilgiye ancak deney ve gözlemle ulaşılması gerektiğini söyledi.

     İbn-i Heysem yaptığı bu çalışmalarla birlikte ayrıca teleskobun bulunmasına da yol açtı. Newton' da açtığı delikle ışığı incelerken bir prizmayla ışığı yansıttığında ışığın çeşitli renklere kırıldığını fark etti. Ve bunlara hayalet anlamındaki "tayf" ismini verdi. Yalnız Newton bir şeyi gözden kaçırdı bunu da Joseph Fraunhofer keşfetti. Teleskobun önüne prizmayı koyarak inceleyen Fraunhofer ışık tayfları arasında dikey çizgileri keşfetti ve bunların güneş soğurma çizgileri olduğu ve buna ismi olan Fraunhofer çizgileri dendi bu çizgilerle gezegenlerin atmosferlerinin hangi elementlerden oluştuğu ve yıldız gezegenlerin bize yaklaşıp bizden uzaklaştığının farkına varıyoruz.

prizma_renkler
Işığın Prizmada renklere kırılması
      Son olarak Newton' un fark edemediği bir diğer buluşu ise William Herschel fark etti. Herschel ışık renklerini beyaz bir zeminde kırmızı mavi yeşilleri gözlemlerken termometreler koydu ve kırmızıdan sonra boş olan kısmada koydu bu kısımda termometrenin daha yüksek çıkmasıyla görmediğimiz kızıl ötesi ışığın farkına vardı



Yorum Gönder