1984 Kitap Kısa Özeti George Orwell Konusu ve Analizi

George Orwell' in bilim kurgu, distopya kurgu tarzındaki romanıdır. Yazarın geleceğe ait bir kabus senaryosudur.


1984 kitabının kısa özeti kapağı

1984 George Orwell Kitabı Analizi ve Konusu

Romanda Okyanusya' da hüküm süren Big Brother isimli diktatör rejim anlatılmaktadır. Toplum sınıflara ayrılmıştır. İnsanlar devamlı olarak tele ekran denilen aygıtlarla dinlenip izlenmektedir. Bireylerin günlük tutmak gibi uygulamalar yapması yasaktır. Özgür düşünce' nin olmadığı bir ortam ve insanların yaşamları kısıtlanmaktadır. 

Bu rejim istediği zaman eskiye ait düşüncelerini ve etraftaki kitap, gazetelerdeki verileri istediği tarzda değiştirerek kontrol etmektedir. Hatta bu konuyla ilgili partinin düşüncesi Geçmişi kontrol eden geleceği kontrol eder. Bugünü kontrol eden geçmişi de kontrol eder mantığı ile hareket etmektedir. İnsanlar 2' dk lık nefret gösterilerine katılmak zorunda tutularak rejim düşmanlarına karşı taraf oluşturulmaktadır. Eğer rejim karşı çıkar ve yasaklarını çiğnerseniz yakalanıp her yerden isminiz siliniyor daha önce yaşayıp yaşamadığınız böyle biri olup olmadığı bilinmiyor ve ondan sonra partinin o kişiye ne yaptığı bilinmiyor. Rejim korku, propaganda ve beyin yıkama gibi işlemlerle insanların kendisine olan bağlılığını artırıyor ve insanların hayatını maniple ediyor. 

Bu ortamda yaşayan Winston ve Julia' nın gizli aşk hayatı (parti tarafından yasak olan) ve partiye karşı gelmeye uğraşları anlatılıyor.

1984 Kitabında Bulunan Rejimin, Partinin sloganı
"Savaş barıştır, Özgürlük köleliktir, Cahillik güçtür"

Kelime anlamları
Distopya: Kötü bir yer,ütopik toplum anlayışının anti-tezi
Manipüle etmekİnsanları kendi bilgileri dışında etkileme ve yönlendirme


1984 kitap özeti

Yorum Gönder