Ömer Seyfettin Falaka Kitap Kısa Özeti

İçerisinde çok güzel betimlemeler bulunduran Ömer Seyfettin'in falaka hikayesi, hikayeyi kahramanımızın gözünden anlatmaktadır. Betimlemelere ve tanımlamalara güzel kullanan hikaye, İlk ve orta okul öğrencilerimizin okuması gereken bir eserdir.

Ömer Seyfettin Falaka Konusu: 

Yaramaz bir grup öğrencinin gitmiş oldukları kuran kursundaki hoca ile uğraşmaları ve Hocanın sürekli yemin edip durması.

Ömer Seyfettin Falaka Ana Fikri: 

Sürekli aynı yemini söyleyip durmamalıyız ve Büyüklerimize onları zor durumda bırakacak şakalar yapmamalıyız.


falaka özeti

Ömer Seyfettin Falaka Özeti: 


Kahramanımız kırk arkadaşı ile birlikte bir kuran kursuna gitmektedir. Burada huysuz bir hoca bulunmaktadır. Bu hoca çocuklara iyi bir eğitim veremediği gibi onları da falakaya çekiyordur. Bir de bu hocanın her gün camiye gidip geldiği eşeği bulunmaktadır, çocuklar ona Abdurrahman Çelebi ismini takmışlardır. 

Bir gün bu kursu kaymakam denetlemeye gelir bir kaç çocuğa kuran okutmak istese de başarısızlık ortadadır. Sinirlenen kaymakam hoca efendiyle konuşarak orada bulunan falakayı kaldırmasını ister. Falakanın kalktığını gören çocuklar günden güne dahada arsızlaşır hocaya yapmadıklarını bırakmazlar. Bunun üzerine hoca falakayı geri çıkararak çocukları eskisinden daha çok ve sert dövmeye başlar.

Hocanın bir de kullandığı enfitye denilen bir toz vardır. Bu toz burna çekilince fena bir şekilde  hapşurtmaktadır. Bizim afacanlar tabi yerinde durmaz bir gün esneme numarası ile hocayı  uyuturlar, Hocanın tozunu alıp hep birlikte burna çekmeye ve hapşurmaya başlarlar. Gürültüye uyanan hoca çok sinirlenir ve çocukları bir güzel döver ve onlara bir daha hapşuran ve esneyen olursa şart olsun ki  onları öldüresiye döveceğini söyler.


Bu söz kahramanımızın kafasına çok takılır annesine söyler. Annesi  bunun büyük bir yemin olduğunu, karısın boşamak kadar anlama gelebileceğini söyler. Artık bu kelime çocukların diline dolanmıştır bir şey olduğu zaman şart olsun diyorlardı. Kahramanımız camide bulundukları bir esnada hocanın enfiye sini alıp bir kağıda döker gidip bunu da hocanın eşeğinin burnuna üfler hayvancağız tozun etkisi ile şahlanıp hapşu demeye başlar. Oraya gelen hoca eşeğe ne olduğunu sorar çocuklar hapşurduğunu şart koştuğunuz için onu falaka ya yatırması gerektiğini söyleyip dururlar. Hep bir ağızdan Şart olsun ki nikahının düşeceğini söyleyip dururlar. Ne yapacağını bilemeyen hoca eşeği falakaya yatırır. O esnada oradan geçen kaymakam olayı görüp gelir ve hocayı onunla gelmesini söyler. O günden bugüne kahramanımız ne o hocayı nede falakayı görmemiştir. Her hap şuranı gördüğü zaman aklına bu hikaye gelip vicdan azabı duymaktadır.


Bu Hikayeden çıkarmış olduğunuz dersleri yorum olarak yazabilir, düzeltilmesini veya eksik olarak gördüğünüz yerler bize bildirebilirsiniz.

32 yorum

Adsız mod

Çok güzel

Cevap Yaz
Adsız mod

Iyi

Cevap Yaz
Adsız mod

Yarın sınav var bunlardan şimdi okuyorum ve aklımda kalıyor süpersiniz ��

Cevap Yaz

çok iyi oldu öğretmen okumadan geleni sınıfa almam demişti evde ömer Seyfettin kitabı yoktu o yüzden burdan okudum çok saolun işimi gördü süpersiniz :D

Cevap Yaz
Adsız mod

mükemmel anlatmaya gerek yokk :)))

Cevap Yaz
Adsız mod

Müthiş ve çokkk teşekkür ederim...:):):)

Cevap Yaz

Harika bu kitap sayesinde Türkçe hocasından 100aldım

Cevap Yaz

Ömer Seyfettin’e teşekkür ediyorum allah razı olsun Bu kitabı yazdığı için bence güzel bir kitap yamış tavsiye edebilirim herkese güzel bir kitap yaniiii

Cevap Yaz

Cok isismi gordu elinize saglik

Cevap Yaz

kahraman denilen kişi kım

Cevap Yaz
Adsız mod

Çok güzel

Cevap Yaz

Çok işime yaradı çok teşekkür ederim

Cevap Yaz

☆☆☆☆☆

Cevap Yaz

ya kişiler niye yok

Cevap Yaz

Ömer seyfettin

Cevap Yaz

Bütün türkçe ödevlerini artık buradan yapıcam

Cevap Yaz

Bence süper olmuş

Cevap Yaz

bunu kim yaptıysa allah razı olsun

Cevap Yaz

Boş yere yemin etmemeliyiz yoksa o yemin dönüp dolaşıp bize geri dönebilir.

Cevap Yaz

Güzel akılda kalıcı bir hikaye

Cevap Yaz

Biraz daha uzun olabilirdi

Cevap Yaz

Kısa ve anlaşılır işime çok yaradı teşekkürler🙏

Cevap Yaz

ben özet çıkarmayı bilmiyorum bu özet bana özet çıkarmayı ögrettti

Cevap Yaz

Kardeşim bu sayfa sayesinde performanstan geçtimmmm :)

Cevap Yaz

Çok güzel bir hikaye 😊

Cevap Yaz
Adsız mod

bence güzel kitap ben çok az kitap okuyorum hoca yarın özetlere bakacak ve ben neredeyse 4 kitap özeti çıkardım bununla 5 oldu tşk

Cevap Yaz
Adsız mod

kitap yarışmasına katıldık sadece bu konu yazmıyordu ama işime yaradi biraz eksik kalsada

Cevap Yaz
Adsız mod

Çok güzel olmış

Cevap Yaz
Adsız mod

Bunun özetini deftere yazmam lazımdı bu site çok yardımcı oldu konuyu fln anladım şimdi özet yazıyorum

Cevap Yaz
Adsız mod

Güzel

Cevap Yaz

Yorum Gönder