Burma Günleri Kitap incelemesi Kısa özeti

1984 ve Hayvan Çiftliğinin yazarı George Orwell'in romanıdır.

Öykümüz Burma (Myanmar) da geçmekte. Buraya gelen Avrupalılar önemli mevkileri çalışmakta ve  yönetmekte, Burmalılara bir pislik gibi davranmaktadırlar.  Bu insanlar sırf vücut renkleri nedeniyle  küçük görülmekte, aşağılanmakta, her laf edilebilmekte. Onlar da bu durumu kabullenmiş ve İngilizleri sahip olarak görmekteler.  Sahiplik o kadar önem kazanmış ki bu sahipliği anlatan birçok kelime bulunmakta  mesela burra sahip, sahiblog ve benzeri kelimeler. Bu sahiplik için bir sürü kelime dökülürken bazı kavramlar için bir kelime bile bulunmamakta. Önemli mevkiler de çalışıyorlar derken Burmalılara yardım ediyor gibi gösteriliyor lakin sömürüyorlar hatta bu duruma kitapta Mr.Flory'nin şu cümleleri ile yer verilmiş: "Zavallı siyah kardeşlerimizi soymak için değilde kalkındırmak için burada olduğumuz yalanıyla elbette. Sanırım bu oldukça doğal bir yalan aslında ,ama bizi çürütüyor , bizi öyle bakımlardan çürütüyor ki hayal bile edemezsin. Sürekli bir üçkağıtçı ve yalancı olduğumuz duygusuyla yaşıyoruz."


buruma günleri kitap resimiAvrupalılar, Burmalıları hizmetkar olarak yanlarına almakta, ve onlara ister hizmetkarı olsun ya da olmasın çok kötü davranış gösterebiliyorlar. Bu davranışlar karşısında hiçbir Burmalı onlara karşı gelemiyor; çünkü bu topraklarda yapılabilecek en büyük suç Avrupalılara işlenecek bir suçtur. Mesela, Maxwell'in isyanda öldürüldükten sonra bunu yapanların ağır bir şekilde öldürüldü lakin aynı durum bir Burmalının öldürülmesi olsa hiç kimse umursamamaktadır.


Evet artık kitabımızdaki ana karakterimiz olan Mr.Flory'e gelelim. Burmada çalışan Avrupalı insanlardan biride Mr.Flory. Mr.Flory, Flo adındaki köpeği ve hizmetkarı Ko S ile birlikte yaşamaktadır. Mr.Flory diğer Avrupalılar nazaran Burmalılara daha ılımlı yaklaşmakta onların gösterilerini eğlenceli bulmakta hatta en yakın arkadaşı olan Dr.Veraswami de bir siyah tenlidir. Lakin onun gibi düşünen kimse olmadığı için bu duyguları içinde bastırmaktadır. Avrupalılardan Ellis, Flory'nin Dr.Verasmavi ile görüşmesine çok sert tepkiler göstermektedir. Kasabaya Paris'ten gelen genç ve güzel bir bayan olan Elizabeth'e aşık olur lakin bir türlü evlenemez onla en sonunda her şey ona ağır gelir ve intihar eder.


Kitapta ki en önemli karakterlerden biride U Po Kyin . Onla kitabın ilk başında karşılaşıyoruz lakin onu kitabın ortalarına kadar çok nadir duyuyoruz. U Po Kyin ,insanları kötü gösterip onları suç atıp kendini ön planda gösterip  mevkisini yükselten zalim bir insan. En son ki amacı ise kulübe alınacak yerli üye olmaktır. Bu amaca ulaşmak içinse önündeki her kişiyi Avrupalılar ve yerlilerin gözünde düşürmekte suç atmakta. Bir keresinde isyan oluşturup bunu da kendi bastırmış gibi göstermiştir. Bu sayede Avrupalıların gözünde kendini iyi bir konuma getirmiştir. Flory'nin Elizabeth ile evlenememesinde ki en büyük payda odur. En sonunda hedefine ulaşmış ve kulüpteki tek yerli üye olmuştur lakin bundan kısa bir süre sonra ölmüştür.


Yazar burma dilindeki kavramlara kitapta sık sık kullanmış hatta kitabı elinize alıp sayfaları karıştırdığınızda birçok dipnotla karşılaşacaksınız. Yazar  Burmalıları yaşamları, inançları, dili yani kısacası her yönü ile anlatmak istemiş.

Yorum Gönder