Tespih Ağacının Gölgesinde kısa özeti ve incelemesi Harper Lee


Tespih Ağacının Gölgesinde Kısa Özeti

Tespih ağacının gölgesinde Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek çıktıktan tam 55 yıl sonra gelen romanıdır. Hatırlarsanız Bülbülü Öldürmek'i 9 yaşındaki Scout'un gözünden görmüştük. Scout'un, Jem ve Dill ile olan maceraları bizi heyecanlandırmış hatta yüzümüzü gülümsetmişti. Bu kitabımızda o bizim 9 yaşındaki Scout büyüdü ve yirmili yaşlarda genç bir kadın oldu. New York'ta yaşayıp kendi ayakları üzerinde duruyor.

Tespih Ağacının Gölgesinde KapakScout Maycomb'a babasının yanına dönmeye karar verir ve güzel bir tren yolculuğu ile kitabımız başlıyor. Scout'un tren yolculuğu sırasında yaşadığı küçük aksilik ile gülümseyerek kitabımıza başlıyor. Scout Maycomb'a gelmesiyle çoğu şeyi değişmiş olması onu hayal kırıklığına uğratacak ama tabi ki değişmeyenlerden birisi de halası Alexandra. Onun sınıf ayrımı konusunda fikri değişmemiş olup ayrıca Scout'un yaşama biçimine müdahaleleri karşısında Scout'un özgür yapısı onların sık sık tartışmalarına sebep olacak.

Atticus gittikçe yaşlanmasıyla birlikte hukuk bürosunu oğlu Jem'e devretme planları yaparken Jem'in ansızın ölümü ile sarsılıp bu durumda Atticus , Henry'i işe aldı. Aslında hatırlarsanız Bülbülü Öldürmek kitabında bu karaktere hiç rastlamamıştık hatta kitabın başında Scout'un, Henry hakkında çocukluk arkadaşı ve ağabeyinin yoldaşı olarak bahsetmesi bizi biraz daha şaşırtmıştı. Henry , Atticus'un eli ayağı olmuş ona her konuda yardımcı olmakta ve aralarındaki ilişki bir baba-oğul ilişkisine dönmüştü.

Siyahiler, toplum üzerinde biraz daha yer edinse de sınıflar arası ayrım daha da artmıştır. Scout'un adalet , eşitlik , özgürlük ve ırkçılık kavramları üzerindeki düşünceleri değişmemiş olsa da babası Atticus'un değişimi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bir zamanlar onun örnek aldığı onu büyüleyen babasının şimdi ki düşünceleri midesini bulandırmaktadır. Bu iki düşünce farklılığı kitabın son kısımlarında Atticus ve Scout arasında geçen tartışma bizi inanılmaz derece de büyülüyor ve hayranlığımızı daha da arttırıyor.
Kitabımız , Bülbülü Öldürmek'in gölgesinde kalmış olup okurlarında o içine çeken etkiyi pek bırakmadı bunun nedeni de bu kitapta , Bülbülü Öldürmek de kullandığı birinci kişi anlatımı tercih etmemiş olması olabilir. Bu bakış açısı ile Scout bizi dünyasına çekiyor ve olayların yanı başımızda hissini veriyordu. Yine de ara ara eski çocukluk anılarına dönülmesi bizi çok mutlu etti.

Kitaptan Sözler

"Şunu da hep hatırla: Geriye bakıp, düne, on yıl önceye bakıp o günkü halimizi görmek her zaman daha kolaydır. Zor olan, şu anki bizi görmektir. Bu beceriyi elde edebilirsen, yuvarlanıp gidersin."

1 yorum:

Şu noktada yanılmışsınız. Bu devam kitabı değil. Aslında ilk yazılan kitap. Yayınevi yazardan; kitabın içinde çocukluk anısı olarak geçen "bülbülü öldürmek" kitabının konusu olan o dönemi ve mahkemeyi ayrı bir kitap olarak yazmasını istemiş.

Cevap Yaz

Yorum Gönder