Ömer Seyfettin Yemin Hikayesi Özeti

Toplum yapısının ne kadar bozulduğunu gösteren bu eserde, yalan yere edilen yeminleri yapılana ahlaksızlıklara bir şekilde kılıf uydurulduğunu göstermektedir. Yalan yere yemin ederek karşımızdaki kandırmayız kendimizi de kandırırız ve içten içe çürürüz.

Yemin Kitap Kapağı Yemin Kitap Özeti

Kahramanımız Doğancılarda bulunan Hacı Hafız Muğla'nın evinde bulunan Makbule isimli bir kızı delice sevmektedir. Bu evin hanımı olan Hacı hanım sofu, ibadetine düşkün, ihtiyar bir kadındır. Düzenli olarak abdestini alan, namaz kılar. Yanında bulunan kızlardan birini seveni mutlaka ibadete başlatır.
Kızlarıda onun gibi dinene düşkün. hepsi giyim kuşamı düzgün makyaj yapmayan efendi kızlardı. Kahramanımızda Makbule' yi görmek için Hacı hanımın evine gider. O evde ibadetini yapar Makbule ile kalmaktadır.  Evlerine yalnızca akrabaları, süt çocukları gelmektedir. Makbule  kahramanımız dışında hiç bir erkeğe gözükmezdi.
Bir gün hacı hanımın evinde oturmaktaydı. İkindi namazından sonra kapı çaldı. Makbule sabri diye birini geldiğini söylediler. Bu kişinin Makbule' nin teyzesinin oğlu olduğunu söylediler. Sabri nin çok sofu olduğunu söyleyerek kahramanımızı Sabri den gizlerler.

Sabri iri yarı, pala bıyıklı,  kabadayı bir gençtir. Sabri içeri girdiğinde Hacı anneye Makbule' nin başka birisiyle görüştüğünü hatta bu evde yaşadığını duyduğunu onu öldürmeye geldiğini söylemekteydi. Hacı anne bunun bir iftira olduğunu, istersen evi ara diyerek evi gösterdi.
Hacı teyze  duvarda asılı olan Kuranı Kerimi alıp yemin ederek senden başka kimse bu kızın yüzünü görmemektedir diye yemin etti. Sabri bunu görüp anneye inandı bu seferde makbule aynı şekilde yemin etti. Sabri yapılanlara inandı ve gitti. Kahramanımız yalan yere edilen yemini görünce şaşkına döndü.
Kahramanımız saklandığı yerden çıkınca. Hacı hanım ona çok mu korktuğunu sordu o da  yeminin tutuğunu söyledi.
Makbule duvarda asılı olan bohçayı tekrara dana getirerek içini açtılar içinde sarı renkli incirler vardi. Hacı hanım ettiğim yeminin boş olduğunu söyledi.



1 yorum:

Siz adamsınız abilerim ben pgtnmustafa başarılarınıźın devamını diliyorum.

Cevap Yaz

Yorum Gönder