Bor ile Çalışan Motor Araç Yapmak Mümkün Mü?

Bor u Araçlar için Kullanabilir miyiz


Bor ile çalışan araç yapmak ülkemiz insanın en büyük hayalidir peki Bor elementi araçlarımızın motorların çalıştırmaya araçları hareket ettirmeye yetecek özelliklere ve güce sahip mi?
Bor nedir Periyodik cetvelin 3A grubunda, atom numarası 5 olan bir yarı metaldir. Bor doğada saf halde bulunmaz, bileşikler oluşturmuş halde bulunur, kimyasal özellikleri bakımında Silisyum la benzerlik göstermektedir.
Dünya da bulunan bor rezervlerini yüzde 71 ülkemizde bulunmaktadır, Bu da bizi Petrol den sonra ikinci bir enerji kaynağı olarak düşündüğümüz boru kullanmaya yitiyor.
Araçlarımızı hareket ettirmesi düşünülen bor türevi Sodyum Bor Tettra Hidrür dür bu birleşik bir yakıt tutucu özelliğe sahiptir, bu yüzden borun araçlarımızı hareket ettirecek yakıt olarak düşünmek pek mümkün durmuyor ancak Borun su ile tepkimeye sokup ortaya çıkacak Hidrojen i yakıp enerji üretmek düşünülmektedir, bu işinde maliyet olarak çok yüksek olduğu tahmin edilmektedir.



2009 Yılında başlayan yakıt pili projesinde borhidrür kullanılmaktadır bu maddeden hidojen üretilmektedir, henüz çok avantajlı durmasa da test aşamaları devam etmektedir.

Yorum Gönder