Boole Cebiri ve kullanılan temel veri kapıları, Bool değişkenleri

Boole Cebir i nerelerde kullanılır, Boole Cebir inde kullanılan temel veri kapıları nelerdir, Elektronik devrelerde kullanılan mantık

      Boole Cebir i Elektronik devrelerde kullanılan ve temellerini oluşturan anahtarlı sistemdir. Boole Cebir i. Lojistik devrelerin çalışma mantığı olan 0 ve 1 li sistemi anlatır. Bool kuralları ile en iyi devreyi belirlemek ifadelerin sadeleştirilemesin de kullanılır. iki adet Bool değişkeni vardır. bunlar 1 veya 0 başka ifade şekilleri ile true yada false, on - off gibi ifadede edilebilir. bunlar devrede açık veya kapalı akım var yada yok anlamına gelir.

bool_cebir


Boole Cebir inde kullanılan temel mantık kapıları

OR mantık kapısı (VEYA mantık kapısı):

     Matematikte toplama işlemine karşılık gelen mantıksal karşılaştırma tipini en iyi anlatan terim paralele bağlı bir devredir iki anahtarın bir birine paralel bağlı olduğu bir devrede anahtarlardan bir tanesini kapalı olması durumunda devrede akım geçer ancak devrede iki anahtarda açık olursa devre de akım geçmez ve lamba yanmaz.

or_kapisi










AND mantık kapısı (VE mantık kapısı):



Matematikte çarpma işlemine karşılık gelen mantıksal işlemi en iyi anlat şekil ise bir birine seri bağlanmış iki anahtardır akım geçmesi için iki anahtarında kapalı olması lazım iki durumunda oluşması lazım.

and_kapisi













NOT mantık kapısı (DEĞİL mantık kapısı):

bir durumun tümleyeni, zıttı dır yani A=0 isi NOT kapısı ile A=1 olur.



Yorum Gönder