Şehir çöplüklerinde biriken gazlar nelerdir, Metan gazı

Çöplük gazları nelerdir, Metan gazının kullanım alanları nelerdir, çöplük gazı.

İnsanların oluşturduğu bu büyük yığınlar. Her yıl ortalama kişi başına 300 kg çöp üretiyoruz ve bu çöp birikintilerinin oluşturduğu yığınlarda zaman ile başlayan bakteriler ve kimyasal olaylarla çürümeye başlaması ile ortaya çıkan gaz çöplük gazı büyük oran da Metan, Karbondioksit ve Azottan oluşur. Tabi ki bu gaz çeşidi attığımız çöpün şekline göre de değişme gösterir.


Şehir çöplüklerinde bulanan gazlar:

Metan gazı: CH4 şehir çöplüklerinde en çok biriken ve bazı zamanlar duyduğumuz hava ile reaksiyona girdiğinde yanan çöplüklerde çıkan patlamalara ve yangınlara sebep olan kokusuz ve hava dan hafif bir gazdır. Bataklıklarda ve Madenlerde de bulunur bataklık gazı olarak ta bilinir. Küresel ısınmaya sebep olan gazın atmosfere de çok fazla zararı vardır.


Metan

Metan gazından nasıl faydalanabiliriz, Metan gazının kullanım alanları

Enerji üretiminde doğal gaz santrallerinde, gelişmiş ülkelerde büyük oranda enerji üretiminde kullanılıyor, Elektrik üretiminde kullanılıyor son zamanlarda çöp gazı (LFG) enerji üretimi için çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde de artık çöpler daha düzenli bir şekilde depolanarak bu enerjiden faydalanmak isteniyor.



Yorum Gönder