Rip Akıntısı Nasıl Oluşur? Boğulmamak İçin Ne Yapmalıyız

rip akıntısı boğulmaÇeken akıntı. Deniz kıyısından denizin ortasına doğru suyun çekilmesidir. Bu olayın olduğu bölgede suyun çekilme hızı çok fazla olup 70 km hızı bulabilmektedir, Rip akıntısının oluştuğu bölgede daha da derinleşmektedir ve burada denizin rengi daha koyu bir hal almaktadır, Karadeniz de çok fazla gözüken bu akıntıya acemi yüzücülerin karşı koyması imkansız olup boğulmalara sebep olmaktadır. Ülkemizde her yıl çok fazla can almaktadır. 

Rip aknıtsı ile karşılaştığımız zaman ne yapmalıyız

Öncelikle yüzmeyi bilmiyor isek kesinlikle denize girmemeliyiz, aşırı dalgalı denizlere girmekten çekinmeliyiz ve çocuklarımızı deniz hiç gözümüzden ayırmamalıyız. Rip akıntısına kapıldığınızı anladığınız anda öncelikle panik yapmamalıyız, kıyıya paralel yüzmeye çalışmalıyız. Sahile doğru yüzmek yapacağımız en büyük hata olur bu akıntı kıyıdan başladığı için kıyıda  ayaklarımız yere bassa bile yakalanmak tayız zaten halk arasında bu olaya kum kayması denilmektedir. güvenlik için toplu can kurtaranın olduğu sahillerde yüzmek gerekmektedir.

Rip Akıntısı Oluşum Resmi

rip akıntısı şekli


Ülkemizde yüzlerce insanımızın  bilinçsizce denize girmek suretiyle can verdiği yaz aylarında kendimiz ve sevdiklerimiz için denize bana bir şey olmaz mantığından çıkıp önce can güvenliğimiz alarak sakin sulara girmeliyiz.

Yorum Gönder