Pembe İncilli Kaftan Kitap Kısa Özeti

Ömer Seyfettin Pembe incili kaftan da bize tam bir fedakarlık ve devlet sevgisini anlatmaktadır. Ülkesi için Malından ve Parasında seve seve vazgeçen bu insanın yaptığı büyük fedakarlık.
Pembe İncili Kaftan Kapağı
Ömer Seyfettin Pembe İncili Kaftan Ana fikri: Onur ve Ülke itibarının önemi yapılan fedakarlıkların karşılıksız yapılması.

Pembe İncili Kaftan Konusu: Osmanlı devleti itibarı ve onuru için Muhsin Çelebinin yapmış olduğu fedakarlık.

Ömer Seyfettin Pembe İncilli Kaftan hikayesi Özeti: Osmanlı dönemi zamanında İran hükümdarı Şah İsmail e gönderilmek üzere bir elçi aranmaktadır. Şah İsmail son derece gaddar biri olduğu için kimse bu işe yanaşmaz, giden elçiler ölü olarak geri dönmektedir.

Bu durumu duyan dönemin zenginlerinden, Muhsin Çelebi elçi olarak gitmek için Padişahın yanına gitmiştir, bu duruma padişah dahil yanındaki herkes şaşırmış olsalar da Muhsin Çelebi nin ne kadar uygun bir kişi olduğu bilmektedirler. Cesur ve Zeki bir insan olan kahramanımız. Padişahın yana madem bu işe gönüllü olarak gideceğinden, devletin kasasından hiç bir harcama yapmayacağını tamamını kendi cebinden harcayacağını söylemiştir.

Muhsin Çelebi zengin olsa da tüm malını bu iş için satmak zorunda kalacaktır, Ama hiç bir şekilde gözüne gelmez bu durum. Alisinden yadigar şeyleri de satarak kendisine Pembe İncili Bir Kaftan diktirir, malının çoğu karşında bu kaftanı hipotek alır, geri getirdiğinde parasını alacaktır. Atlar ayarlanır, Ailesinin yanına gider ve onlarla vedalaşır belkide canlı olarak geri dönemeyecektir onlara geçimlerini bir süre sağlayacak kadar para verir. Herkes ona neden böyle bir işe giriştiğini sorsa da pek tatmin edici bir cevap alamazlar Muhsin ÇELEBİ devletine son derece bağlı bir insandı onun için devletinin onuru ve itibarı her şeyden önemlidir.

Yola çıkar ve Şah İsmail in sarayına geldiğinde Şah onun beklemekte cellatlarını dahi hazırlamıştır. Muhsin Çelebi Şahın huzuruna başı dimdik Osmanlı onurunu yüceltecek bir şekilde gelir. Şah İsmail Çelebinin bu hareketlerine sinirlenir. Çelebi Osmanlı Hükümdarının vermiş olduğu fermanı verir bir de sırtındaki onca paraya diktirmiş olduğu pembe incili kaftanını yere serer ve padişahın karşısında oturur. Şah iyice sinirlense de hiç tavrını bozmadan fermanı teslim ettikten sonra arkasını çekip gider kaftanı da yerde bırakır.

Ülkesine dönen Muhsin Çelebi mal varlığının çoğunu İran sarayında bırakmış olsa da hiç bir şekilde para talep etmez artık pazarlarda Limon satarak geçimin sağlamaktadır. Çelebi yapmış olduğu bu fedakarlığı asla anlatıp dillendirmez.



13 yorum

Adsız mod

Ödevim için arıyordum dersi geçmeme yardımcı oldu çok teşekkür ederim

Cevap Yaz

Cok tesekkur ederim hoca kitabı okuyun demisti ama ben sizin sayenizde kolayca yazdım ve en anlamlı özet benim oldu :):)

Cevap Yaz

7. sınıf öğrencisiyim ödevime yadımcı oldu emeği geçen herkeze teşekkür ederim

Cevap Yaz

9.sınıfım performans ödevim için yardımıcı oldunuz teşekkür ederim

Cevap Yaz

Kitap özeti demişler kitabı direk yazın dememişler

Cevap Yaz
Adsız mod

isime yaradi

Cevap Yaz
Adsız mod

aynen herkesin isine yaramistir

Cevap Yaz
Adsız mod

isime yaradı

Cevap Yaz
Adsız mod

Biraz daha detaylı olursa süper olur teşekkürler

Cevap Yaz
Adsız mod

İşime çok yaradı

Cevap Yaz
Adsız mod

4.sınıftayım okula birgn kala hayatımı kurtaldi ama özet yerine destan yaz dınız o özet deyil ki
kitabınkendisi

Cevap Yaz
Adsız mod

Bende 9. sınıf öğrencisiyim performans ödevim için bu kitabın özetini ararken bu siteyi buldum. Bu özetten benim gibi not alacaksanız kitabın özetini çok güzel çıkartmışlar kitabın kendisini falan yazmamışlar. Ne kadar uzun bir özet yazarsanız o kadar iyi bir not alırsınız. İyi dersler, başarılar diliyorum.

Cevap Yaz
Adsız mod

çok iyi oldu, sağol hocam işime yaradı

Cevap Yaz

Yorum Gönder