Ömer Seyfettin Ferman Kısa Özeti

Ferman kitabı hayatı boyunca doğru yaşayıp devletine bağlı olan canını pahasına çalışan bir askerin iftiralara uğrayıp zor durumda kalması. Kendini hizmetlerine adadığı devleti ve hükümdarına olan bağlılığını konu alıyor.


ferman Özeti

Ferman Hikayesi Özeti

Osmanlı ordusu günlerdir çok zorlu şartlarda fırtınalı havada ilerlemektedir. Belgrata gelen ordu durup kap hazırlıklar yapılmaktadır. Fırtınadan padişahın otağ ısını taşıyan gurup kaybolmuş bu yüzdende padişahın ot ağısı kurulamamıştır.

Çok cesur ve padişaha çok bağlı olan Tosun bey bu duruma çok sinirlenmiştir. Padişahın yardımcılarına ağzından geleni söyler koskoca otoğının nasıl kaybolduğuna anlam verememektedir. Tosun bey otağı aramaya çıkar ancak yağmur ve fırtınadan hiç bir yer gözükmemektedir. Bu arada sipahi askerleri onu padişahın çağırdığını söylerler.
Padişahın yanına gelen Tosun beye Nişe götürmesi üzere bir ferman verir. Fermanı alan kahramanımız. Dağ bayır durmandan yol alır bir an önce Padişahın fermanını vermek için çok az dinlenir çok yol alır. Gece olduğunda sonunda Nişe varır, sabah olsun Niş beyine fermanı veririm deyip bir hana uyumaya gider.
Tosun bey gece rüyasında göğüsünde taşıdığı fermanın kan olup aktığını görür. Uyandığında rüyanın da etkisi ile ferman artık durduğu yerde göğüsünü yakıyordur. Fermanın içinde yazanı merak etmeye başlar. Her ne kadar açmak istemese de içi içini yiyordu. Fermanın mührü de terden ve yağmurdan iyice yıpranmış adeta açılmıştı. En sonunda dayanamayıp fermanı açıp satırları okurken kocaman bir şok yaşar. Fermanda kendi kellesinin kesilmesi isteniyordu. Bu duruma anlam veremez neden ölmesinin istendiğini aklı almıyordur. Çünkü kendisi hep sağdık bir asker olmuş cesurca her savaşta savaşmıştı. İftiraya uğradığını düşündü. Kaçıp gitmeyi düşündü.
Fermanın Niş beyine verip vermemekte karasız kalmıştı. Kendisine verilen öğütleri aklına getirerek sabah olduğunda Beyin yanına gitmiş fermanı vermişti. Fermanı okuyan bey şaşmış kalmış Tosun beyin ölmemesi için padişahla konuşa bileceğini onun için bir şeyler yapacağını söyler.
Ancak Tosun bey Padişahın emrine uymayanı ben öldürürüm der.
Yarım saat sonra Nişin Yaşlı bey Tosun beyin cenazesi başında Yasin okuyordu.

12 yorum

Çok işime yaradı

Cevap Yaz

baya işe yarıyo

Cevap Yaz

hemde nasıl çok teşekkürler

Cevap Yaz

saol un özetten kurtuldum

Cevap Yaz

iyi iyi işime yaradı

Cevap Yaz

çok işime yaradı thank you

Cevap Yaz

uzun olmuş ama anlamlı daha kısa yazarsanız çok sevinirim

Cevap Yaz

ya çok güzel ama uzun baya uzun hemde

Cevap Yaz

Olay ve karakter tahlili

Cevap Yaz
Adsız mod

Gayet güzel.✨

Cevap Yaz
Adsız mod

Çok tskler

Cevap Yaz

Yorum Gönder