Olağanüstü Bir Gece Stefan Zweig Özet ve Konusu

Olağanüstü bir gece kitabı Baron Fredrich ölümünden sonra notlarını Stefan Zweig derleyip birleştirmesiyle oluşmuştur. Tek oturmada okuyup bitirebileceğiniz inceliktedir . Konusu bir adamın nasıl içsel hazza ulaştığını anlatıyor. Okurken beni biraz sıksa da yinede okumaya değer olduğunu
düşünüyorum. Kitabın başlarında sürekli o olağan üstü gece diye bahsettiğinden okurken sürekli ne olmuş acaba diye düşünmeden kendimi alamadım.

olağanüstü bir gece özeti



Olağanüstü Bir Gece Özeti

Baron hayatı boyunca hiç zorluk görmeden yaşamıştır. Ailesinin ölümünden sonra kendisine büyük bir miras kalır. Bu miras hayat boyunca hiç çalışmadan yaşamasına yetecek kadardır. Böyle bir rahatlık olunca da Baron kendisini hobilerine vererek rahatça yaşara ancak hayatta istediği her şeyi elde etmesi onu bunaltmış bir boşluğa düşürmüştür artık hiç bir şeyden zevk almıyordur. Yapmış olduğu hobiler bile ona heyecan vermiyor. (Yazar bu bölümlerde Baron un içinde bulunduğu sıkılmışlığı çok güzel anlatmıştır.

Çok bunaldığı bir gün sokakta  boş boş gezmektedir. Can sıkıntısından bir faytona binmiş o gün At yarışları olduğu için faytoncu onun at yarışına gideceğini düşünür. Baron da tepki vermez ve at yarışlarına gider. At yarışlarının izlendiği türbinlerde insanları izlerken gözü güzel bir kadına ilişir. Kaçamak bakışlar ile kadınla bakışmaya başlar. Bu bakışmalar Baronun içinde küçük bir heyecan uyandırmıştır. (Yazar bu bölümde içsel konuşmaları gayet güzel anlatmıştır.) Kadının yanında da şişko kısa kocası vardır büyük ihtimalle kadın parası için bu adamla birlikte diye düşür. Baron içindeki heyecanı dahada artırmak için onlara iyice yaklaşır, at yarışları başlayınca bir şekilde kadının kocası ile çarpışır ve adamın elindeki biletler yere düşer Baron da o biletlerden bir tanesine ayağı ile basarak adamdan saklar. Yarış sonunda  o bilet belli bir miktar para kazanır. Kahramanımız o parayı alıp almama konusunda büyük bir çelişki yaşasa da  da gider alır sırf bunları kendisine yeni bir heyecan içinde bir kıpırtı oluşturmak için yapmaktadır. 
Yarış bittikten sonra faytonla geri döner hala içinde bir boşluk vardır. Kazandığı paradan faytoncuya bolca bahşiş bile verir. Akşam saatlerinde varoş sokaklarda gezer hareketli bir cadde de bir çay bahçesine oturur. Saat iyice geç olduğunda sokakta kimsecikler kalmaz bizim adamamız yol kenarında bekleyen bir kadını görür ve onunla bakışır kadın onun karanlık bir yere gelmesini için çağırır.  Tam kadına yaklaştığı esnada iki adam onu çevirir ve kendisini polise vereceklerini söyler bizim kahramanımız bu adamların para için bunları yaptığını bilir ama ses etmez hatta onların içinde bulunduğu tedirginlik ve korku halinden zevk alır en sonunda adamlara daha da tedirgin etmeden para verir. Baron bu olaydan sonra içsel huzurunu bulur. Cebindeki tüm parayı çevredekileri dağıtır.

1 yorum:

Yorum Gönder