Ateşten Gömlek Kitap Kısa Özeti

Halide Edip Adıvar Ateşten Gömlek eserini günlük şeklide hatıraların bulunduğu bir eserdir.
ateşten gömlek Halide Edip Adıvar

Ateşten Gömlek Konusu; Kurtuluş Savaşı zamanında Anadolu daki kurtuluş hareketleri yaşanmış zorlukları çekilen çileyi ve milli duygular arasında yaşayan aşkı

Ateşten Gömlek Kısa Özeti: Kahramanımız Peyami Başından vurulmuş bir halde gözlerini hastanede açar tüm arkadaşları ölmüştür. Çeşitli hayaller görmektedir başındaki kurşun ameliyatla çıkarılmadan önce anılarını yazmaya başlar. Kitap buradan sonra anı defterine yazılanlarla devam etmektedir. 
Ayşe eşini ve çocuğunu kaybetmiş, tüm ailesi yıkılmış bir kadın olarak, İzmir akrabası olan Peyaminin annesinin yanına gelmiş, peyami de bu evde yaşadığı için belli bir süre burada yaşadıktan sonra başka bir eve çıkmıştır.  Ayşe hemşirelik yapmaktadır ve Milli Mücadeleye destek için ülkenin düşmandan kurtulması yönelik yapılan protestolara katılmaktadır. İzmir ingilizler tarafından işgal edilmiştir. Tüm protesto edeleri, karşı koyanları sürgün etmektedirler. 
Ayşe ve Peyami Anadolu da başlayan milli mücadeleye katılmak isterler ve onlara Peyaminin yakın arkadaşı İhsan da katılır. Aslında İhsanda Peyami de Ayşeyi sevmektedir. Artık İstanbul da durulmaz hale gelince Eskişehire gelirler Peyami Ayşe ye olan duygularını bir türlü açamaz. Ayşe bir hastanede hemşire olarak milli mücadele için çalışır ihsanda hem ayşenin daha çok dikkatini çekmek hemde faydalı işler yapmak için aktif olarak çatışmalara girer. İhsan ve Ayşe cephede hayatını kaybeder.
Peyami ise kafasındaki kurşunla bir hastanede gözünü açar. buradan sonra hikayeler biter peyami kurşunun çıkarılması için ameliyata girer ve hayatını kaybeder yazılan günlüklerde burada son bulur. 

4 yorum

Adsız mod

allah razı olsun

Cevap Yaz
Adsız mod

Sağolun

Cevap Yaz
Adsız mod

eyvallah

Cevap Yaz

Yorum Gönder