Ömer Seyfettin Üç Nasihat Hikayesi Kısa Özeti

Hikayemizin kahramanı Durmuş köyünde annesi ile yaşayan bir gençtir. Geçimini elinde bulunan öküzlerle tarlasını sürerek sağlamaktadır. Öküzleri ölünce iş yapamaz tarlasını süremez olur. Başka bir geliri de olmayan Durmuş İstanbul' a iş bulup para kazanmak için gitmeye karar verir.
üç nasihat ömer seyfettin

Ömer Seyfettin Üç Nasihat Kitap Özeti 
Durmuş, İstanbul' a geldiğinde arkadaşlarının kahvesine yerleşti burada yatıp kalkıyordu. Bir mesleği olmadığı için uzunca bir süre iş bulamadı. İstanbul da yaşayan köyünde gelen arkadaşları Durmuşa Edirnekapı da Müstakim Efendi diye birisinin uşak aradığını orada çalışabileceğini söyler. 
Kahramanımız İş Buluyor
Müstakim Efendi Durmuşa ona hizmetleri karşılığında yıllık bir kuruş ve bir nasihat vereceğini söyler. Bu teklif Durmuş' a pek mantıklı gelmez ve işi kabul etmez yalnız nasihat ı çok merak eder ve işe girer. 

Durmuş' a Öğütler
Bir yıllık çalışma sonunda Müstakim Efendi kahramanımızı yanına çağırdı bir kuruş ve "Yolunu izini bilmediğin yere gitme" der. Durmuşun canı çok sıkılır boş bir laf için bir sene çalışmıştı. Müstakim Efendi ona yine aynı teklifi yapar Durmuş teklifi kabul etmese de yine öğüt ü merak ettiği için yanında bir sene daha çalışmaya karar verir.
Bir sene çalışması sonucunda aldığı öğüt ise "Emanete hıyanetlik etme" oldu. tekrar gelen yeni bir öğüt teklifini de merakından yine kabul eder. Bir yıl sonun da son öğüt ise "Karını, kendin gitmediğin yere gece yatısına gönderme." olur.
Durmuş Memlekete Geri Dönüyor
Artık memlekete dönmeye karar vermiştir. Efendisi gitmeden ona Annesine götürmesi için iki tane ekmek verdi. Kahramanımız üç sene boşa çalıştığı için aptallığına doyamıyor arkadaşları da ona gülüyordu. Peş parasız olduğu için yayan dönecekti ama arkadaşları kendi aralarında para toplayarak ona da at kiraladılar. Düştüler memleketin yoluna. Tüm arkadaşları memlekete yanında paralar la dönüyor kahramanımızın cebinde üç lira dan başka bir şeyi yoktu.
Dönüş Yolunda Başına Gelenler
Bir müddet yol aldıktan sonra bir dere kenarına geldiler dereyi tam at ile geçecekti ki aklına efendisini verdiği öğüt geldi izini bilmediğin yere gitme öğüdü ve durdu tam o sırada ondan önce suya giren kişi bir anda boğulup kayıp olur bu durumu görünce ustasının öğüdü işime yaradı der ve bir yıllık emeğini ona helal eder. Daha sonra derenin başka bir yerinde geçmeyi başardılar.
Durmuş iyice yorulmuştu, çok acıktı sadece iki ekmeği vardı onu yiyecekti o sıra aklına öğüt geldi emanete hıyanet etme düşündü ve ekmeği yemedi. Bir müddet daha yol altıktan sonra eşkıyalar yolu kesti ve herkesi soydular. Durmuşun parası olmadığını boşa çalıştığını öğrenince ona da dayak attılar. Artık herkes beş parasız kalmıştı.
Durmuşu Bekleyen Süpriz
Kahramanımız annesinin yanına vardığında yaşadıklarını anlatır. İkisi de sefalet çekmişlerdi. İyice acıktılar ve Durmuş efendisinin verdiği ekmeği yiyelim bari diyerek, ekmeği böldü ve o sıra tüm altınlar yere döküldü şaşkınlığı geçtikten sonra ikinci öğüte uyduğu için sevindi eğer acıktığında ekmeği yese idi şimdi eşkıyalar tüm altınları alacaktı. Altınlarla çok zengin olup köyün ağası oldu. Artık sıra evlenme zamanıdır.
Durmuş Evleniyor
Ancak kimse ona kızını vermek istemez çünkü üçüncü nasihat a gelebilecek birini aramaktadır. sonunda ailesi olmayan yetim bir kız ile evlenir güzel bir düğün yapar. Yıllar geçer bir çocuğu olur. Bir gün kızın akrabaları kızı köyüne düğüne götürmeye gelir zaten yıllardır kız hiç köyüne gitmemiştir. Durmuş hiç razı olmaz aklından efendisinin verdiği öğüt çıkmıyordur. Ancak ısrarlara dayanamaz ve karısını köyüne bir geceliğine yollar ama içi hiç rahat değildir. Nasihat dan dolayı. 
Nasihati Uygulama Zamanı
Dayanamaz herkesten habersiz o da köye gider. Köyün delikanlıları tüm kızları izlemektedir. Onu kimse tanımaz bir kadın görür ve ona karısını göstererek kim olduğunu sorar. Kadın zalim bir adamın eşi olduğunu söyler. Durmuş kadına sana para veririm bu gece eşini göstererek onunla yatmasını sağlamasını ister kadın kabul edip gece ayarlayacağını söyler. Gece olur herkes evlere dağılır, kadın durmuşa eşinin bulunduğu evi gösterir ve içeri girmesini sağlar. Karanlıktan eşi durmuşu tanıyamaz ve bağırmaya başlar.
Durmuş bir koltuğa oturur eşi bağırmaktan bitkin düşer ve bayılır o esnada yatakta uyuyan çocuğunu alıp gider. Eşi Sabah herkes uyanınca çocuğun olmadığı görür. Akşam ki işi ayarlayan kadın ve akrabaları ağaya ne diyeceklerini düşünür ve gece yangın çıktığının yalanını bulurlar.

Ağanın yanına gelirler yalanı söylerler. Durmuş duruma güler çocuğu yanından koşarak annesine gider eşine dönerek o gece benimle birlikte olsa idin seni oracıkta öldürecektim der ve Efendisine üç yıllık tüm hakkını helal eder.


Arkadaşlar biraz kısa olamadı ama tamamını okumanızda tavsiye var güzel bir hikaye. 
Yorumlarınızı bekliyoruz.

6 yorum

Adsız mod

çok mükemmel anlatım olmuş elinize sağlık

Cevap Yaz
Adsız mod

güzel hikaye doğrusu tavsiye ederim

Cevap Yaz
Adsız mod

Biraz daha kısa olsa iyi olurdu sınavım var onun için baktım ama bu siteyi seviyorum.

Cevap Yaz
Adsız mod

Güzel bir hikayeydi

Cevap Yaz
Adsız mod

iyi ama çok uzun

Cevap Yaz
Adsız mod

türü ne acaba

Cevap Yaz

Yorum Gönder