Ömer Seyfettin Kütük Hikayesi Kısa Özeti

Güzel bir betimleme ile başlayan Ömer Seyfettin in sevilen hikayelerinden kütük, savaşta kahramanlık, cesaret ve gücün yanında zekanın da ne kadar önemli olduğunu bize anlatıyor. Güzel bir ders vermeyi anlatan kütük başarılı bir hikayedir.


ömer seyfettin kütükÖmer Seyfettin Kütük Özeti: Türk Ordusu savaş zamanı çok hızlı ilerlemektedir, karşılarına çıkan kaleleri kuşatarak bir bir alır. Aslan bey komutasındaki Türk ordusunun bu sefer karşısında Dregley Kalesi vardır. Bu kalenin duvarları çok yüksektir alınması zor bir kaleye benzer üstelik kaleye daha hiç kurşun bile atılmamıştır. Kahramanımız Aslan beyin ordusu kaleye yaklaşmış ve kamp kurmuşlardır. Tüm ordu kaleye saldıracakları zamanı beklemektedir. Aslan beyin yardımcıları yanına gelir yanlarında bulunan iki top ile kaleyi ateşe alıp saldıracaklarını düşünmektedir. Aslan bey yardımcılarına kimsenin ateş açmamasını hiç bir şekilde saldırı yapılmaması talimatını verir. 

Zaman geçtikçe kimse neden saldırı yapılmadığını anlamamaktadır. Yardımcıları Aslan beye saldırı zamanını sorduğunda ise hiç ateş etmeden kaleyi alacağını söyler. Bir planı vardır ama kimseye söylemez. Kahramanımız her gün atına binerek ormanın derinliklerine gider, kimse komutanın ne yapmaya çalıştığına anlama veremez. Aslan bey saldırmak için en uygun hava koşullarını beklemektedir. Bir gün havanın çok sisli olduğunu görür ve ordularına zamanın geldiğini söyler. Tüm herkes saldırı hazırlığına geçer. Kahramanımız topçu başından gürültü yapmasını, askerlerin bağırmasını ister. Yanında buluna yaverinden de yakınlarda olan elli adet mandayı getirmesini ister ve orman gider. 

Yoğun sis açılmaya başlamaktadır. Kalede bulunan askerler Aslan beyin kaleye elçi gibi geldiğini görürler. Aslan bey kaledekiler teslim olun çağrısı yapar, kaledekiler pek yanaşmaz bu fikre bunu üzerine kahramanımız karşı dağa bakmalarını ister. Askerler kocaman bir top görür ve herkesi bir korku sarar. Aslan bey bu topun İstanbul u fetih eden top olduğunu söyler. Top öyle büyüktür ki çağırttığı elli manda çekmektedir. Topun tek bir atışı kaleyi yıkmaya yetecektir. 

Biraz süre geçtikten sonra kaledekiler teslim olur. hemen üzerine kaleyi ele geçirilir. Kahramanımız kalenin komutanına topu göstermek için topun yanına götürür. Topu gören komutan ilk baş top zannedenler ama yaklaştıklarında onun bir top olmadığını kocaman bir kütük olduğunu anlarlar. 

4 yorum

Çok bilgilendirici ve açıklayıcı olmuş. Teşekkür ederim.

Cevap Yaz
Adsız mod

Aynen çok iyi bir kitap

Cevap Yaz
Adsız mod

Ömer Seyfettin kitapları çok güzel

Cevap Yaz
Adsız mod

Harika bir özet

Cevap Yaz

Yorum Gönder