Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi kısa özet ve eleştiri

Philip K. Dick tarafından 1968 yılında yayınlanan bilim kurgu  tarzındaki romandır. Hatta bu kitap Blade Runner (Bıçak Sırtı) adıyla 1982 yılında filme uyarlanarak yayınlanmıştır.
Androidler Elektirikli Koyun Düşler Mi
Gelelim kitabımızın özetine. Dünyada III.Dünya Savaşı yaşanır. Dünyadaki çoğu bölgeler ağır bir şekilde toz bulutuyla kaplanıp hayat şartlarının yaşanması zor hale gelmiş ve insanlardan bu durumdan kurtulmak için zekasına göre seçilip başka kolonilere yerleştirilir. Tabi kide yetersiz görülenlerde "özel" ismi takılarak dünyadaki yaşama bırakılır. Bu zor şartlar sadece insanları etkilemeyip dünyadaki hayvanlarında çoğunun neslinin tükenmesine neden olur. Hatta gerçek bir hayvan bulmak bir o kadar zor ve epey bir maliyetlidir. Bu durumda ise herkes bir hayvana sahip olamaz ve bazı büyük şirketler gerçeğine benzeyen elektrikli hayvanlar üretir. Tabi sadece hayvan üretmek ile kalmaz insana tıpa tıp benzeyen insandan ayırt edilmesi neredeyse imkansız androidler üretir . Bu androidler kolonilerde yaşamakta ve dünyaya gitmeleri yasaktır lakin bazı androidler dünyaya kaçarlar. İşte kitabımızdaki karakterimiz Rick de burada devreye gir. Rick dünyaya kaçan androidleri emekli etmek için görevlendirilen bir kelle avcısıdır. 

Androidler inanılmaz bir biçimde topluma uyum sağlayarak çeşitli mesleklerde çalışarak kendilerini de çok iyi  saklayabilmekte. Aslında bu androidleri emekli etme işini Dave yapıyordu lakin Dave bir android tarafından yaralanınca bu iş Rick'e kaldı. Rick androidleri emekli edip kazandığı para ile kendine gerçek bir hayvan almak istemektedir. Aslında işinin kolay yanı androidler Dave tarafından tespit edilmiş ve kendisine liste verilmiştir. Zor olan tarafı ise bu androidlerin android olduğunu kanıtlamak ve onları emekli etmektir. Kitabımızda Rick'in bu androidleri emekli etme mücadelesinden bahsetmekte. Olayımız bu şekilde lakin benim kitap ile bahsetmek istediğim başka bazı detaylar var.

Mesela duygudaşlık kutusu , bu kutular sayesinde insanlar başka kişilerin yaşadığı duyguları kendisi de yaşayabilmekte. Yani demek istediğim sabah kalkıyorsunuz ve üzgün olmak istiyorsunuz duygudaşlık kutusu ile bu duyguyu hissedebiliyorsunuz.


Şu detaydan da bahsetmek istiyorum androidler'in geçmişi şirketler tarafından şekillendirilip oluşturulmuş. Yani bir android kendisinin android olduğunu bilmeyebilir. Hatta bu şüpheyi ana karakterimiz olan Rick de görebiliyoruz.


Kitap hayal gücü ve kurgu olarak yazıldığı zamana göre gerçekten mükemmel. Aslında bu kitabı bir yandan distopik kurgu olarakta nitelendirebiliriz çünkü yazar bir yandan da olayın gelecekte gerçekleşmesinden korkuyor. 


Kitap düşünce olarak mükemmel olsa da olaylar biraz çok hızlı ilerliyor . Mesela kitaptaki konuşmada Rick'e androidlerin haklamanın baya zor olacağı androidlerin onu çok rahat alt edebilecekleri görüşleri net biçimde söylenebilmekte ve Dave'in de yaralanması bu görüşü desteklese de Rick androidleri çok rahat bir biçimde kısa bir sürede emekli etmektedir. Bu yüzden olayın hızlı gelişmesi beni memnun etmese de yazarın hayal gücü ile gerçekten güzel bir kitap.


Yorum Gönder