Stefan Zweig Satranç Kitabının Konusu

Hiçliğin için de kaybolmama savaşı veren bir adamanın muhteşem öyküsüdür bu roman. Satranç kitabı kısa bir roman olmasına karşın damarlarınıza kadar hiçlik duygusunu hissettiriyor. Çok özel bir kitaptır kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. 
Hikaye Buenos Aires' e gidecek bir vapurda başlıyor. Vapurda bir tanıdığı ile konuşan kahramanımız az ötesinde gazetecilerin bir kişinin etrafına toplanıp onu soru yağmuruna tutmasını izliyorlar. Yanındaki arkadaşı bu kişinin dünyaca ünlü Satranç şampiyonu Czentovic olduğunu söylüyor ve hikayesini anlatmaya başlıyor.


Dünya Satranç Şampiyonu Czentovic Hikayesi:

Czentovic ailesini küçük yaşta kaybetmiş bu duruma acıyan bir papaz onu yanına almış. Czentovic içine kapanık asosyal tüm gün evin işleri ile uğraşan güvenilir bir çocuktu. Yalnızca içine kapanık olması garipti. Czentovic e bakan papaz her akşam jandarma komutanı ile bir kaç el satranç oynar bu sırada küçük Czentovic kıpırdamadan onları izlerdi. Bir gün bir kişinin papaz ile acil bir işi olur ve papaz oyunu yarıda bırakıp gitmek zorunda kalır. Çocuk kaldığı oyunu devam ettirir ve satranca yeteneği olduğunu fark edilir. Papaz çocukla da oynamaya başlar ama onun onlardan çok üstün olduğunu daha iyi rakiplerle oynaması gerektiğini düşünür ve yakın bir kasabaya götürür. Czentovic burada iyice ünlenir ona karşı olan ilgiyle de artık kendini beğenmeye başlar. Satranç da o kadar ilerler ki dünya şampiyonu olur.

Stefan ZWEIG satranç


Bu hikaye anlatıcımızın baya ilgisini çeker, onunla tanışmak istese de kendini beğenmiş pek fazla kimse ile konuşmayan Czentovic le bir türlü istediği iletişimi kuramaz. Bir gün  bir satranç tahtası alıp ilgisini çekmeyi planlar. McConnor isimli emekli bir albay ile oynamaya başlar. McConnor hırslı bir kişidir ve anlatıcımıza yenildikçe daha çok oynamak ister. Bir ara Czentovic onların oyununa göz ucuyla bakar ve geçer. Anlatıcımız McConnor' a o bakanın dünya şampiyonu olduğunu belli ki oyunumuz ilgisini çekmedi der. Bu durum McConnor içine ateşi atmıştır. Czentovic maç teklif eder ilk başta kabul etmez, daha sonra ücreti karşılığında oynamayı kabul eder. 

Ertesi gün oyun oynanır ve Czentovic rahat bir şekilde kazanır McConnor hırsı yüzünden sürekli para karşılığı oynar. Bir ara yanlarına bir adam gelir ve bir kaç hamlenin nasıl olması gerektiğini söyler ve bu adam sayesinde oyun berabere biter. 
Bu adam anlatıcımızın hemen ilgisini çeker ve peşinden gider ona yarın bu şampiyonla oyun oyması gerektiğini söyler, adını bilmediği bu adama ise en son lise yıllarında satranç oynadığını söyleyerek iyice gizemli bir hal içine girer ve adam hikayesini  anlatmaya başlar


Gizemli Adam Dr B nin Hikayesi:

Bu adam Almanya nın Avusturyayı işgali sırasında esir alınmış herkes gibi toplama kaplarına götürülmeyerek ondan elde edilecek bilgiler olduğu için farklı bir yöntemde tutsak edilmiştir. Kitabımızın en güzel kısmı da bu bölümlerdir. Adamın İçine düştüğü hiçliği o kadar güzel anlatıyor ki yazar bir çırpıda okuyorsunuz. 

Dr B nin hikayesinden sonra iki satranç ustası ertesi gün bir oyun oynuyor. Yetmiş sayfalık bir kitap olmasına karşın bizi içine o kadar güzel alıyor ki en kısa zamanda okumanızı tavsiye ederim. 


Yorum Gönder