Ömer Seyfettin Diyet Kitap Kısa Özeti

Konu olarak hayatında gurur ve şerefi için yaşayan bir adamanı başı gelen bir olay sonucu yaşadıklarını anlatan Diyet kitabı Ömer Seyfettin' in en çok sevilen hikayelerinden birisidir. 

Diyet Gururumuz hayatımızdaki en önemli şeylerden bir tanesidir. Hayatımız boyunca başımız daima dik durmalı kimsenin boyunduruğu altına girmemeliyiz Ana fikri ile karşımıza çıkan bir hikaye

Ömer_Seyfettin_DiyetÖmer Seyfettin Diyet Özeti

Koca Ali isimli kahramanımız, kendi halinde bir demir ustasıdır. Yaptığı kılıç ve namlular o kadar kaliteli ve sağlamdır ki  ustanın namı herkesler tarafından bilinmesine sebep olmuştur. Yaptığı kılıçların kalitesi ise kendi yöntemi olan çeliğe çifte su verme tekniğinden geçiyordu. 

Kimseye eyvallahı olmayan birisi ide hiç pazarlık yapmaz ne fiyat verirlerse alırdı. Zamanında babasının ölmesi ile öksüz kalan Koca Ali amcasının yanına yerleşmiş olsa da kimseye eyvallahı olmaması nedeniyle çok kalamayıp amcasının yanından kaçarak bir demircinin yanının da kimseye boyun eğmeden çalışmıştı. Gurur onun için her şeyden önemli idi. Belirli bir zaman sonra kendi dükkanı açıp kendi işi ile uğraşmaya başladı.

Çok fazla ortada dolanmazdı. Günün çoğunu kılıç döverek geçirirdi. Evi ve işi arasında hayatı geçerdi. Bir gün geç saatlere kadar çalıştıktan sonra yatsı namazı için camiye gitti o gün cami daha kalabalıktı. Camiye Konya dan iki derviş gelmiş mesnevi okuyordu, çok severdi mesnevi dinlemeyi. Onları dinledikçe kendinden geçti. Camiden çıkışında dükkanına giden yolda durup etrafı, öten bülbülleri dinlemeye başladı hala mesnevinin etkisinde idi.

O ara gece nöbet gezen bekçiler çıktı karşısına. Ağanın emri ile gece yatsıdan sonra dışarı çıkmak yasaktı. Hatta bu sebepten dışarıda gezen yakalarlarsa bir güzel dövülürdü. Bekçilerini başı Koca aliyi hemen tanıdı eve gitmesinin istedi kahramanımız hala bülbüllerin etkisinde doğayı dinleyerek evine gitti.

Evine geldiğinde kapısı aralıktı bu durumu pek önemsemedi çünkü evinde değerli bir şey olmadığı için kapıyı önemsemezdi. Yatağına uzanıp yattı. Sabah olduğunda kapısı çalınıyordu. Gelen geceki bekçiler' di. Hemen evini aramaya başladılar. Yerde kan lekesi ve yeni yüzülmüş bir deri vardı, kahramanımız ne olduğunu bile anlamamıştı. Oysa dün gece hırsızlık olmuş bir adamın koyununu çalınıp kesmişler ve paralarını da almışlardı. O çalınan kesede kahramanımızın dükkanını önünde bulunmuştu.

Koca aliyi derhal Subaşının karşısına çıkarıldı tüm deliler onunun yaptığını gösteriyordu. Kahramanımız ne kadar itiraz etse de kolunun kelimesi cezasına çaptırıldı. Bu ceza onun için bir felaketti çünkü demire iki eliyle su veriyor tüm işini elleri ile yapıyordu.

Bu haberi duyan herkes çok üzüldü. Onu çok seven ve ondan alış veriş yapan Sipahiler kolunun diyeti içinin o dönemin zenginlerinden Hacı kasap a gittiler. Hacı kasap çok cimri bir insandı normalde bu durumu kabul etmez ama Sipahiler le arasını iyi tutmak için kabul etti ancak tek bir şartı vardı koca ali ona ömür boyu hizmet edecekti.

Durumu koca aliye söylediler ilk başlar istemese de mecbur kalan kahramanımız. Hayatı boyunca en sevmediği duruma düştü bir başkasına borçlu olmuştu. O günden sonra Koca Ali kasabın tüm işlerini yapıyordu. Kasapta durmadan emirler verip duruyor birde yaptığı iyiliği başına kalkıyordu. Her seferinde Ali' ye ben olmazsam çorak kalacaktın kolunun diyetini ödediğini söyleyip duruyordu.
İyice gururuna dokunmuştu bu koca alinin her geçen gün dahada zoruna gidiyordu bu sözleri duymak.  Bir gün dayanamayıp elindeki satır ile kolunu kesip yaşlı kasabın önüne attı. Ona al diyetini ödediğin kolu diyerek uzaklaşıp gitti. O günden bu güne kimse öğrenemedi nereye gittiğini.


Diyet Hikayesi Hakkında Düşünceleriniz Nedir?

Siz Koca Ali yerinde olsanız ne yapardınız. Sizce ona bu iftirayı kim atmıştır. yorum olarak bize görüşlerinizi bildire bilirsiniz.

25 yorum

Adsız mod

aynen yaa çok kısa

Cevap Yaz

çok uzun ama güzel çok işime yaradı

Cevap Yaz
Adsız mod

Bence kısada değil uzun da değil yanı çok güzel tşk

Cevap Yaz

bence biraz uzun ama çok iyi

Cevap Yaz

keşke biraz kısa olsaydı

Cevap Yaz

Bence kısa ve öz

Cevap Yaz
Adsız mod

iyi ama biraz ayrıntı verebilir din

Cevap Yaz

Çok beğendim çok güzel olmuş

Cevap Yaz

özetini yazıp öğretmenden 100 aldım. teşekür ederim

Cevap Yaz

ayrıntı verseydi özetin anlamı kalmazdı kardeşim

Cevap Yaz

çok güzel bir hikaye

Cevap Yaz

ben koca alinin yerinde olsaydım kolumu kesmezdim

Cevap Yaz

benim işime yaradı

Cevap Yaz

çok güzel işimede yaradı sağolun

Cevap Yaz

bence biraz uzun ama işime yaradı

Cevap Yaz
Adsız mod

helal olsun güzel yazmış ömer seyfetin

Cevap Yaz
Adsız mod

En iyisini yapmış

Cevap Yaz
Adsız mod

Tek kelimeyle çok güzel

Cevap Yaz
Adsız mod

Çok kısa gerçekten
Vay be

Cevap Yaz

Yorum Gönder