Ömer Seyfettin Mermer Tezgah Kitap Özeti

Mermer Tezgah Hikayesi Kahramanı Hakkında Bilgi

Cabi efendi beyaz top sakallı, şişman vücutlu, tombul elli bir ihtiyardır. İş yapmaya gerek duymaz, dünya durumu inceler, gerçeğin yaşamın kendisinde olduğunu inan bir insan dır. İstanbul'u gezmek koca bir kitap okumaktan da öte olacağını düşünür. Gazete ve kitap okumaz yazan şeylere de inanmazdı. Ancak gazetede yazan bir şeyi gerçekte gözü ile görürse inanırdı. Gezmeyi çok sevdiği için bahar aylarını çok severdi.

Mermer Tezgah Kitap Kısa Özeti

Güneşli bir gün gezinti yapmak için sokağa çıktı. Etrafı inceliyor gördüklerine yorum yapıyordu. Serçeleri, arılara, insanları gözlemliyor felsefe yapıyordu. Nereye gezeceğini düşünürken Üsküdar'a doğru gitmeyi düşündü Top kapı tramvayına bindi etrafındaki insanlara dinliyor herkesin ne kadar boş konuştuğunu söyleniyordu. Giderken şimdiye kadar hiç kız kulesine gitmediğini içerisinde neler olduğunu düşündü oraya gideyim dedi. Üsküdar'a vapurla gidecek, indikten sonra sandalla kız kulesine geçecekti.

Cabi efendi vapura binmek için sokaklardan gezerken gözüne bir dükkan takıldı. Beyaz mermer üzerinde elinde keser ile çalışan ustanın olduğu bir marangoz dükkanıydı burası. İlk görüşte inanamadı çünkü mermerden marangoz tezgahı olmazdı. Dayanamayıp dükkana girdi ve içeri de çalışan ustaya tezgahın neden mermer olduğunu sordu.  Cabi efendi böyle mermer tezgahı olmayacağını eğer keseri kaçırırsa tezgaha da kesere de zarar vereceğini söyledi. Usta güldü ama ben hiç hata yapmam diyerek karışılık verdi. Yirmi yıldır usta olduğunu ve işinde gayet iyi olduğunu söyledi. Cabi efendi tezgaha baktı hiç hata yapmadığını gördü bir çizik bile yoktu. marangoz hiç zeki birisine benzemiyordu.

Mermer Tezgah Kitap Özeti

Cabi efendi anlam veremedi en sonunda ustanın düşüncesiz birisi olduğunu söyledi. Marangoz  biraz sinirlendi yüzü değişti ve Cabi efendiye nereden bildiğini sordu. Kahramanımızda ustanın düşüncesizliğin den dolayı bu kadar dikkatli keser kullandığını söyledi. Usta onu dükkandan kovdu. Cabi bey her olayın nedeni bulmayı çok seviyordu bu ustada düşüncesizliğin eline ustalık olarak veriyordu kayıtsız olduğunu düşünüyordu. Ustaya yarın keserini yanlış yere vuracağını söyleyerek oradan hızlıca uzaklaştı. Çevredeki dükkanları gezdi ve mermer tezgahın ustası hakkında bilgiler edindi. Yeni evli olduğu adının Ali olduğunu, evinin adresine kadara öğrendi. Herkes Ali ustaya övgüler yağdırıyor ne kadar iyi bir usta olduğunu anlatıyordu.

Cabi Efendi Tezgahı Kırdırmak İçin Plan Yapıyor.

Cabi efendi bu adamı ufacık düşündürürse ona hatta yaptıracağını biliyordu. Hemen bir kasaba gidip bir kuzu alıp onu piş ittirdi. Bir hamalla kuzuyu Ali ustanın evine götürdü. Kapıyı çaldı ve eşine bu kuzuyu, Ali ustanın gönderdiğini söyleyerek verdi. Ali usta evine geldiğinde sofrada kuzu olduğunu bunu nereden geldiğini sordu  Karısı kendisinin gönderdiğini söyledi. Karı koca orada kuzu yüzünden kavga ettiler. Ali usta sabaha kadar uyuyamadı. Sabah hemen dükkana gitti dünden kalan işini yapacaktı. Cabi efendide sabah erkenden dükkanın yanına gelmiş gizlice onu izliyordu. Ali ustanın aklı kuzuda idi kimin gönderdiği düşünüp duruyordu tam o sırada keseri mermere vurdu ve mermerden parçalara etrafa saçıldı. Cabi efendi hemen içeri girdi geçmiş olsun usta diyerek gülümsüyordu. Boşuna düşünme kuzuyu ben gönderdim, seni düşündürmek için yolladım dedi. Daha sonra ona fikirlerini ve oradan ayrıldı. Cabi efendi bu olayında gerçeğini bulduğu için çok mutlu idi.

1 yorum:

Adsız mod

Teşekürler çok beğendim 🙏💗

Cevap Yaz

Yorum Gönder