İlk Bilgisayar Eniac' ın Tarihçesi, Teknik Özellikleri

İlk olarak 1943 yılında ABD hükümeti tarafından Codename projesi kapsamında gizlice geliştirilen, elektronik dijital hesaplayıcı bilgisayarın olduğunu duyurdu.  ENIAC şubat 1946 da Pennsylvania Üniversitesi elektrik okulunda geliştirildi. Projede çalışan mühendis ve diğer çalışanların başında John MAUCHLY ve Presper ECKERT bulunuyordu. Bilgisayarın programlanmasında görevli takımın çoğu kadınlardan oluşmaktaydı. Bu bilgisayar geniş çaplı problemleri çözebilecek ve yeniden programlana bilecek şekilde tasarlandı. Asıl yapılmasının amacı ikinci dünya savaşı esnasında Amirikan devletinin uzun menzilli top ve füzelerin atışlarının daha az hata ile isabetli bir şekilde vurmasını sağlamaktı. İkinci dünya savaşının bitmesi ile Eniac’ ın kullanılmasına gerek kalmadı. Eniac’ ın yeniden programlana bilmesi sayesinde bir çok hesaplama projelerinde kullanılabileceği fikrini ortaya çıkarttı.

Eniac Resim Yazısı

Programlama işlemi daha önceden kâğıt üzerinde çözülmüş talimatlara göre kablolar bağlanarak ve düğmeleri ayarlanarak başlanıyordu. Programlanma planının çıkarılması ve kabloların bağlanması günler alıyordu. Bu işlemin çok masraflı ve yorucu olmasının yanı sıra geniş çaplı problemleri hızlı bir şekilde çözüyordu 20 saatlip bir çalışma sonucu elde edilebilen bir top atışının menzil hesaplaması Eniac sayesinde 15 saniyede yapılabiliyordu. Bu büyük hesaplama hızı Eniac ın kullaınlması ve onun geliştirile bilmesi için harika bir sebebti. O günlerde Eniac’ ın nasıl programlanabilceğine dair bir el kitabıda bulunmamaktaydı. Özellikle projede çalışan kadınlar makineyi mantık ve blok diyagramlarına dayanan matık ile programlamaktaydı. 1997 de Eniac’ ı programlayan 6 kadın Uluslararası Hall of Fame Teknolojisi görevine getirildi.

Bilgisayarın yaklaşık ağırlığı 30 ton ve 167 metrekare alan yer kaplıyordu. Toplamda 40 panele, 18000 vakum tüpüne, 70000 rezistör, 1500 röle, 10000 kapasitör ve 6000 adet manuel anahtara sahipti. 1 er adet çarpma, bölme, karakök hesaplama ünitelerive 20 adet toplayı üniteye sahipti. Eniac yapmış olduğu hesaplamaları belleğinde 10 basamak tutacak şeklinde tasarlanmıştır. Bilgisayar 10 haneli 5000 sayıyı 1 saniye içinde toplayabiliyordu. Her basamakta bulunan sayılar için 10 adet elektron lambası bulunmaktayıdı. Geçici hafısasında 200 adet sayı saklaya biliyor, kendisine ait bir elektrik hattı olmasının yanı sıra 18000 watt elektrik enerjisi tüketiyordu. Ayrıca vakum tüplerini sıcaktan korumak için soğuk hava odalarına sahipti. O zamanki maliyeti ile 487 bin dolara yapılmıştı. ENIAC 1946 halk ve medya tarafından dev beyin olarak anılmaya başladı. Kasım 1946 hafıza artırımı için geçici olarak kapatıldı. 1947 de Maryland a götürüldü burada da Ekim 1955 e kadar aktif olarak çalıştırıldı.

Yorum Gönder