Ömer Seyfettin Nezle Hikayesinin Özeti

Ömer Seyfettin Nezle Kısa Özeti

Sıcak bir hıdrellez gününde Masume Hanım at arabasının içinde halkın toplandığı alana doğru ilerliyordu. Hava o kadar sıcaktı ki arabayı çeken atın terler damlıyordu. Atı süren Himmet yıllarca Masume hanım ve rahmetli kocasının hizmetin yapan uşaklarıdır. Himmet İri vücutlu genç birisidir. Çok konuşmaz kendisine ne iş verilirse onu yapar.

Masume hanımda çok iri bir kadındı, eski eşi rahmetli olunca bir başına dul kalmıştı. Aslında Rahmetli olan kocasıyla araların onca yaş olmasına rağmen malı mülkü için evlenmişti. O öldükten sonrada malı mülkü kendisine kalınca. Kendisi gibi genç, iri ve asil bir talibini beklemeye başlamış ama ne kadar beklese de isteği gibi birisini bulamamıştı. 

O gün hıdrellez günü olduğu için halktan herkes çırpıcı çayırda toplanıyordu. Yolda giderken halk Masume hanımın at arabasını hemen tanır ve ona sinirlendirici laflar söylerler. Masume hanım bu söylenenleri duymazlıktan geliyordu. Bu hıdrellez üzgündü çünkü otuz dokuz yaşına girmiş ve on senedir duldu.  Artık beklemenin anlamsız olduğunu düşünerek, aradığı kişiyi kendisi bulacaktı beyefendi olmasa da olurdu diye düşündü.

Bir anda karşısında atı süren himmeti gördü tam istediği gibi iri yarı, geniş omuzlu güçlü kuvvetli birisi idi. Himmet on dokuz yaşında idi kendisinden yirmi yaş küçüktü. Bir an düşündü millet ne derdi uşağına varmış derler diye düşündü. Bunu çok umursamadı ancak yıllardır, Himmet onlarla birlikte çalışırdı ona nasıl kendisini evlenmesi söyleyecekti. Biraz sohbet etmeye başladı himmet anasından babasında köyünden bahsediyordu. Kadın bir türlü konuya giremiyordu.
Sonunda dayanamayıp ben güzel miyim hoşuna gidiyor muyun soruların sordu ancak himmet bilmem gibi cevaplar verince Masume hanım sinirlendi. Himmeti azarlamaya başladı onun nezlesinin olduğun kokuları alamadığın gibi bahanelerle azarladı. Himmet de bu duruma bir türlü anlam veremedi.

Hikayenin sonuna pek anlam veremedim siz anlaya bildiniz mi?  Sizce nasıl bitmeliydi?

Ömer Seyfettin Nezle

Yorum Gönder