Ömer Seyfettin Kızıl Elma Neresi Hikayesinin Kısa Özeti

Bir simge bir ülkü olan kızıl elma, Türk devletini nizam ve huzur içinde yaşamasının sembolü olarak nitelendirilmiştir. Ömer Seyfettin in kızıl elma neresidir hikayesinde. Kızıl Elmanın neresi olduğunu anlamaya çalışmaktadırlar. 

Kızıl Elma Neresi Ömer Seyfettin Özeti

Zamanın padişahı emrindeki askerlerle yeni toplantı yapmış tahtında oturuyordu. Birden Kızılelma ya gideceğiz seslerini duymaya başladı. Padişah bu sesi çocukluğundan bu yana sürekli duymuştu ama neresi olduğunu bilmiyordu. Hemen daha yeni toplantı yapıp yanından ayrılan vezirlerini, kaz askerlerini, nişancılarına hepsini tekrar yanına çağırtmıştı. Onlara bu kızıl elma neresidir diye sordu. Herkes farklı bir cevap verdi birisi Çin dedi, birisi Hint dedi Bilge olan bu kişiler hiç biri aslında kızıl elmanın neresi olduğunu bilmiyordu. Artık herkes sustu kimse bu cahilliğinin yanında padişahın kendisine soru sormamasını diliyordu. Bir bilgin bu kızıl elmanın halk tarafından uydurulan bir şey olduğunu ilimde ve şerde böyle bir şey olmadığını söyledi. Padişah örf te var mı? diye sorunca yok diyemedi. Padişah herkese siz daha halkın ne istediğini bilmiyorsunuz. Halkı idare edenlerin halkın ne istediğini bilmemesi kendini vicdani boyutta sorgulaması gerekmektedir.

Ardından padişah halkın arasından üç kişi getirin bana dedi. İlk kişi huzura korkarak çıktı. Ona kızıl elma neresidir diye soruldu. cevap olarak padişahım sizin gideceğiniz yer cevabını verdi. ikincisi de ayın cevabı verdi. üçüncüsü de ayın cevabı verince Padişah gördünüz demi kızıl elma benim gitmek istediğim yer yani Hakkın beni göndereceği yer dedi. 

Ömer Seyfettin kızıl elma neresi özeti kapağı

1 yorum:

Adsız mod

Çok güzel bir kitap

Cevap Yaz

Yorum Gönder