H.G. Wells Zaman Makinesi Kitabı Ana fikir ve Özet

19. yüzyılda bir bilim adamı, evinde konuk ettiği misafirlere zaman makinesini icat ettiğini söyler ve misafirlerin gözü önünde bir nesneyi kaybeder. Konuklar hayretler içinde izleyip olanlara anlam veremezler. Bir sihirbazlık numarası olduğunu düşünüp inanmazlar. Ama bilim adamı onlara makinenin asıl halini gösterir ve yakın zamanda bitirip deneyeceğini söyler. Bilim adamı evine misafirlerini yine davet eder. Misafirler eve gelmesine rağmen bilim adamı evde değildir. Uzun bir bekleyiş ardından bilim adamı korkunç şekilde, yaralanmış olarak eve gelir.
Misafirlerine hikayesini anlatmaya başlar. Zamanda yolculuk yapan bilim adamı 802 701 yılına gider. Burada ki hayat hayal ettiğinden uzaktır, yeryüzünde insan formundan uzak küçük sevimli çocuk gibi yaşayan ama karanlıktan korkan Eloiler ile tanışır. Onları ve geldiği yeri tanımaya o kadar çok yoğunlaşan bilim adamı zaman makinesinin yerinde olmadığını geç fark eder. Eloilerden makinesinin yerini öğrenmek için çaba sarf etse de bir türlü dillerini anlayıp onlara anlatamaz. Bu arayışında yerin derinliklerinde yaşayan karanlığa adapte olmuş, ışıktan korkan ve sadece karanlıkta yeryüzüne çıkan Morlocklar ile karşılaşır onların saldırısında yaktığı kibrit ateşi ile kurtulur.

H. G. Wells Zaman Makinesi Kitabı Kapak Resmi

Zaman makinesini bulamayan bilim adamı kara kara düşünürken, Weena adında bir Eloinin nehirde boğulmakta olduğunu görür ve onu kurtarır. Bu sayede onla arkadaş olan bilim adamı bütün günlerini onla geçirir. Zaman makinesini saklandığı yerden kurtarmak için malzeme ararken Morlockların saldırısına uğrarlar ve Weena'yı bu saldırıda kaybeder. Kendisi ise yakmış olduğu kibrit ile ormanın yanmış olması sayesinde kurtularak zaman makinesine binip misafirlerinin yanına döner. Zaman yolcusunun elindeki tek kanıt cebinde Weena' dan hatıra kalan çiçeklerdir. Anlatıcı dışında misafirler buna pek inanmazlar ama anlatıcı başka bir gün zaman yolcusunu ziyarete gider ve onu tekrar yolculuğa çıkmak üzereyken bulur. Bu sefer kanıtlarla döneceğini söyleyen zaman yolcusu, yolculuğa çıktıktan sonra yıllar geçse de geri dönmemiştir.

1 yorum:

Yorum Gönder