The Platform Film Konusu İncelemesi

Platform El Hoyo 2019 yapımı, yönetmenliğini Galder Gaztelu-Urrutia'ın yaptığı bilim kurgu, gerilim filmidir. Filmimiz ana kahramanımız Goreng' in bir hapishanede uyanması ile başlıyor. Ama bu hapishane diğerleri gibi bir hapishane değil. Yerin altına doğru inen bir gökdelen gibi. Gökdelenin her katından bir 2 kişinin kaldığı bir hücre var. Hücrelerin ortasında kare bir delik bulunmakta, yani aşağı kattaki, yukarıdaki hücrelerde kalanları görebiliyorsunuz. 

Kahramanımız Goreng böyle bir hapishanede 47. katta gözlerini açıyor. Günün belli saattin de en üst kattan başlayarak en alta kadar Platform üzerinde yemek iniyor. Yemek dediysek de basit bir şey olarak düşünmeyin, Koca bir ziyafet yemeği olmayan şey yoktur. Her şey özenle hazırlanıyor ve her kişinin ihtiyacı kadar yemek bulunmakta. Bu nasıl hapishane diyecek olabilirsiniz ama sıkıntı da işte tam burada başlıyor. İlk kata gelen yemek bu katta bir dakika durup diğer kata iniyor, bu sürede ne yerseniz o. İnsanlar o kadar açgözlülük ile yiyor ki 60. kata geldiğinde hiçbir tane bile kalmıyor. 

Platform filmi kapak resmi

Başta belirtmemiş olabilirim ama bu hapishane de en az 200 kat var. Her ay farklı rastgele bir katta uyanıyorsunuz. Yani ilk ayınızda 3. katta olup her şeyleri fazla fazla yiyebilirsiniz ama bir sonraki ay 170. katta uyanıp yiyecek bir şeyiniz olmayabilir. İşte burada hayattaki bazı eşitsizlikler de insanların yüzlerine vuruluyor. Dünyanın bir tarafında en üst katta bulunan insanlar abartılı ziyafetler yaşarken bir yanda ise yiyecek bir yemek tanesi bile bulamadığı için ölen çocuklar ve insanlar... Film ise özellikle bu konuda eleştirilerde bulunuyor diyebiliriz. 

Film ise bu olay etrafında, Goreng' in bu sisteme karşı bir cevap, tepki gösterme çabası üzerinden devam ediyor. Kesinlikle izlemeniz gerektiğini düşündüğüm, sizleri de derinden etkileyecek bir film. İzlerken de sıkılmayacaksınız ve zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınızı söyleyebilirim.

Yorum Gönder