Ömer Seyfettin Aleko Hikayesinin Kısa Özeti

Aleko Bir Türk çocuğu olan Alinin Savaş zamanında ailesinden ayrı kalıp onların yanına gitmek için bir Rum topluluğunun içinde Aleko ismiyle Rum çocuğu gibi davrandığı destansı bir hikayedir.  

Aleko hikayesi kapağı

Aleko Kısa Özeti

Küçük Ali Gelibolu da Rum bir fırıncı ustanın yanında çırak olarak çalışmaktadır. Bir kaç gün önce savaş çıkacak söylentisini duyan ustası Hıristiyanlarla birlikte Anadolu gitmiştir. Ali de köyüne döner ancak burada da kimse yoktur. Devlet savaş olacağı için halkı geri çekmiş. Ailesi de Malkara ya gitmiş olmalıydı. Alide oraya gitmeye karar verdi. Ancak ne suyu nede yiyeceği vardı belli bir süre sonra yakınlardan geçen bir Rum kafilesi gördü onlara katılıp gidebilirdi ancak Türk olduğu için onu istemeyeceklerdi. Alide Rum çocuğu gibi davranarak isminin Aleko olduğunu söyledi. Burada papazın yanına onu yardımcı olarak verdiler. 

Papaz halkla her konuşmasını yaptığı zamanda Türkleri kötülüyor, onlara işkence yaptığı gibi yalanlar söylüyor halkı Türklere karşı dolduruyordu Aliyse bu duruma içten içe çok sinirleniyor ama durumu belli etmiyordu onlardan birisi gibi davranıyordu.

Bir gün Papaz Aliye bir not verdi bunu Karşı hıristiyan cephesindeki bir komutana götürmesini söyledi cepheye girebilmesi içinde parola söyledi ona. Notu aldığı gibi giden Ali direk Türk cephesine gitti ve buradaki komutana başından geçenleri anlattı. Komutan derhal o papazın yakalanması istedi bir yandan da milli duyguları iyice yükselen Ali komutana bu notun karşı düşmanı yanlış yönlendirmek için karış cepheye götürebileceğini söyledi Türk komutan onu riske atmak istemesede rumların arasında kolay hareket edebilmesi sayesinde ona yeni bir not yazıp karşı cepheye gönderdi. 

Hıristiyanların bulunduğu cepheye gelen Ali bir Rum gibi davranarak  hareket etti. Buradaki komutana notu verdi Türklerin asasından geçebilen biri olduğun ama rum olduğu yalanın söyledi. Hıristiyan komutan ona bir bomba vererek bunu Türk cephesine koymasını gerektiğini söyledi. Ali bu istek karşısında şaştı kaldı oysa Hıristiyan komutanın istediği tam bir hainlikti. Türk komutan hiç böyle bir şey istememişti. 

Aleko içinde plan yaptı bu bombayı giderken mevzilere bırakıp kaçacaktı ama öyle olursa askerler ölürdü oysa ondan bunu komutan istemişti. Alide bunun üzerine zaman ayarlı bombayı çalıştırdı ve beklemeye başladı biraz geçtikten sonra komutana önemli bir şey söylemesi gerektiğini onun yanına girmesi gerektiğin söyleyerek yanına gitti. Komutan ne söyleyeceksin deyince kendisinin Türk olduğunu söyledi ve o esnada bomba patladı. 


1 yorum:

Bu özetin kısa olması lazım gerisi güzel

Cevap Yaz

Yorum Gönder