Körlük Jose Saramago nun Eserinin İncelemesi

1998 Nobel Edebiyat Ödüllü toplumsal bir yok oluşu etkileyici şekilde anlatan harika bir eser. Körlük okunmaya başlandığı andan itibaren kendisini elden bıraktırmaya sürükleyici bir kitaptır. Yazarının alışık olmadığınız kendisi ait bir üslubu olsa da hızlıca alışıyorsunuz bu duruma.



Körlük Kitabı Konusu 

Hikaye Aracının içerisinde trafik ışığının yanmasını bekleyen bir adamın aniden kör oldum diyerek bağırması ile başlar. Adamın körlüğü bilinenin aksine siyah bir körlük değil beyazdır. Her şeyi süt beyaz gördüğünü söyler. Bu adama yardım etmek isteyen bir kişide adamın arabasını çalar aslında yazar bize insanların acziyetten nasılda faydalandığını içimizde bulunan kötülüğü ilk anda bize göstermiştir.

İlk kör olan adam eşinin yardımıyla bir doktora gider. Doktor adamı incelediğinde körlük için hiçbir sebep bulamaz. Çok geçmeden doktor da aynı şekilde beyaz körlüğe yakalanır ve bu dururumun bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünüp devlet yetkililerine haber verir. Bu tarz şikayetler artınca devlet salgın önlemleri almaya başlar ve kör olan herkesi eskiden bir akıl hastanesi olan bir yere toplar. Toplunda korku başlar kimse kör olanlarla yan yana gelmek istemez kendi başlarına bu yere atılan bu insanlar arasına yeni acımasız bir toplumsal bir düzen oluşmaya başlar. Bu toplu kör olmanın yanında bir tek doktorun karısı kör olmamıştır. O da bu yeni oluşan toplumsal düzende keşke bende olsaydım diyecek seviyeye gelmiştir.

Kitap doktor, onun karısı ve yanlarındaki grubun hastanede ve oradan çıktıktan sonra yaşadıkları anlatmaktadır. Diyalogsuz farklı bir tarzda anlatılsa da olaylar çok akıcıdır.



1 yorum:

Sadık Mercangöz mod

Olağandışı bir varsayımdan çıkarak toplumun olağanlarını bambaşka bir anlatımla, kesintisiz, diyalogsuz, duygusuz bir tavırla yargılamaya başlar, öykünün bitiminde bir poyrazdan sersemlemiş halde uyandığınızı hisseder ve yazarın diğer eserlerini arasınız... Sadık

Cevap Yaz

Yorum Gönder