Bülbülü Öldürmek Kitap Kısa Özeti

Bülbülü Öldürmek 1960 yılında yayınlanan Harper Lee' nin pulitzer ödüllü romanıdır. Yazar Bülbülü Öldürmek dışında Tesbih Ağacının Gölgesin'de adlı bir kitabı daha bulunmaktadır. Yazar 2016 yılında hayata gözlerini yummuştur.

bülbülü öldürmekKitapta Harper Lee kullandığı sade ve anlaşılır dille adalet, eşitlik, özgürlük ve ırkçılık gibi kavramları 9 yaşındaki Scout adlı çocuğun gözünden anlatmaktadır. O zamanki toplumun sosyal, siyasal, dinsel durumu hakkında bilgi sahibi olmakla beraber çocukların psikolojik durumu, davranışları gibi konularda da fikir sahibi olmaktayız.

Scout kendisinden 4 yaş büyük abisi Jem, babası Atticus ve aşçıları Calpurnia ile Alabama' daki Maycomb kasabasında yaşamaktadırlar. Annesi henüz Scout 2 yaşındayken ölmüştür. Annesini hatırlamamaktadır ama abisine sorarak onun nasıl biri olduğunu kafasında düşünür. Babası avukatdır. Babası tecavüz suçlaması ile yargılanacak olan siyahi insan Tom Robinson' u savunmaktadır. Siyahi bir insanı savunması yüzünden halktan çok tepki çeker, okuldaki çocuklar Jem ve Scout'a siyahi insan savunucusu diye hakarette bulunurlar. Scout kendine hakim olamayıp sorun çıkarsa da, babası onun dik durup sakin olması konusunda uyarılarda bulunur. Okul demişken yazar Scout' un okul hayatını anlatırken toplumdaki farklılıkları da göz önüne sermektedir. Cunnigham' ların ödeyemeyecekleri hiçbir borca girmemesi, yoksul hayatlarını, Ewell' lerin aksi tavırları,  kavgacı olmaları ve pasaklı olmaları gibi hatta Bob Ewell, Atticus' un o adamı savunmaktan vazgeçmesi için çocuklarına zarar vermekle tehdit etmişti. Okul kapandığında ise Scout ve Jem için ayrı bir mutluydu çünkü yazları Dill demekti. Dill demek yeni oyunlar, eğlence ve Öcü Radley demekti. Radleylere , kasabada "öcü" diye lakap takılmıştı. Çünkü  Bay Radley evden hiç çıkmıyordu ve Scout kendini bildi bileli onu hiç görmemişti. Evin önünden geçerken bile koşarak, korkarak geçerlerdi. Bu yüzden Dill gelincede uğraşlarından biride bu olmuştu Öcü Radley' i evden çıkarmaktı. Atticus  çocukları bu uğraş içindeyken birkaç kere yakalamış ve onları bu işten vazgeçmelerini söyleyip o insanlara saygı göstermelerini söylemişti.

Dava zamanı gelmişti çocuklarda bu davaya katılmak istiyor ama Atticus' un istememesi üzerine çocuklarda Atticus'a belli etmeden bu davaya gittiler. Kasaba'nın neredeyse hepsi bu davaya  havanın sıcağını aldırmadan çocuklarını alıp gelmişti. Kasabadakiler bir siyahi insan davası olması nedeniyle böyle davalara çok yoğun ilgi beslemekteydiler ve siyahi insanların bu kasabaya bela oldukları, Tom' unda en ağır şekilde cezalandırılması gerektiği konusunda hemfikirlerdi. Dava başladı tanıklar dinlendi ve Atticus' un iddiaları ile çok çok açık belliydi ki Tom böyle bir şey yapmamıştı ve bu bir iftiraydı. Mahkeme üyeleri de bunun farkındaydı ama genede mahkemeden Tom' a hapis cezası çıkmıştı. Belli bir zaman sonra Tom' un hapisten kaçmaya çalışırken vurulup öldürüldüğü haberi gelmişti. Bu haberi de Tom' un ailesine ve çocuklarına söylemek Atticus' a düşmüştü.

Cadılar Bayramı' nda Meydan bir gösteri düzenlenecekti. Scout'da kasabanın ikonlarından olan bir jambon giyecekti. Scout'u da oraya götürmek Jem'e düşmüştü. Gösteri tamamlanmış ve dönüş başlamıştı ağaçların arasından zifiri karanlıkta Scout' un kıyafeti nedeniyle yavaş yavaş yürüyorlardı. Birden arkalarından bir ses geldiğini ve takip edildiklerini fark ettiler ama karanlıktan göremiyorlardı ilk baş kendini korkutmak isteyen arkadaşlarından biri olduğunu düşünseler de öyle olmadığını anlayınca hızlanmaya çalıştılar. Bir anda biri Jem' i çekti, Jem' in çığlıkları etrafa yayıldı. Sonra bir kapışma sesi duyuldu ama Jem' den ses gelmiyordu. Scout kendini zorlayarak sokak lambasının oraya ulaştı ve bir adam Jem'i Atticus'a doğru götürüyordu ve o adamın Öcü Radley olduğunu öğrendi ilk defa onu görüyordu ve hayatlarını kurtarmıştı. Ormanda kendilerini öldürmek isteyen Bob Ewell bıçak göğsünde bir şekilde ölmüştü.

5 yorum

Özette çok fazla yazım hatası var düzeltilmelerini arz ederim

Cevap Yaz

Kısa ve öz olmuş. Kitabı okumuş birisi olarak otobiyogrofi olduğu için çok uzun yazılmış olması beni bunaltmıştı.

Cevap Yaz

şimdi ilk olarak kitap ilk 50 sayfasında neredeysen tanıtım yapıyor
mayculomb denen kasabanın özellikleri , kendileri arkdaşları okula gidipgelmeleri vs.
Scout adında bir çocuk anlatıyor yazar kendisidir. Abisi jem ile birlikte aynı okula gider.
evlerinin hemen yanında bir ev vardır ve burda oturan kişiler readley ailesidir.
evden dışarıya hiç çıkmayan tek bir üyesi olan Öcü radley kalmıştır.
kendisini uzun zamandır mahalle üyeleri de hiç görmemiştir ama o evde olduklarından emindirler ölmemiştirdeç
ama bazne hiç çıkmayınca scout jem ve scoutun sevdiği çoçuk dill le beraber planlar yapıp eve yaklaşmaya çalışırlar.
ilk defa evin bahçesine girer eve yaklaşırlar tam pencereden bakar ve bir tüfek sesi duyarlar kaçış o kaçış
ilk ve son çabaları bu şekilde hüsran olur. ama herzaman bir şüphe ve korku ile o evin önünden geçip okul yolunda yürürler
scout 8-9 yaşında bir kız çocuğudur. ancak halası alexandra scoutun bir kız gibi davranmadığından şikayetçidir.
bu sebepten dolayı onların evde kalıp scouta kız olmayı öğretmeye hanfendi gibi davranmasını sürekli itici ve sıkıcı tabirlerle uayararak değiştirmeye çalışır
bu sıraca scout ve jem in babaları olan Atticus ,,, tom adında bir zencinin avukatlığını üstlenmişti.
cocuklar babalarının bu konu hakkında çok fazla düşündüğünü ve kendini yorduğunu düşünerek takip eder ve iş yerine bürosuna giderler.
işlerin yerinde olduğunu söyleyen baba tekrar çocukları eve gönderir ve ertesi gün duruşma vardır.
ırkçı millet duruşma salonuna akın ederler ve çocuklarda duruşmaya gitmek için planlar yapar ve sonunda giderler.
kitabın neredeyse son 15 bölümünü bu maceralar kapsamaktadır.
duruşmaya iki kardeş ve dill beraber gider ve tüm olayları bir bir kendi gözleri ile görürler.
babaları tecavüz suçu ile üzerine iftira atılmış olan tom adındaki adamı kurtarmak için yoğun çaba sarfetmiş ve bu çabası kasabadaki ırkçı ahaliyi çok rahatsız etmiş kendine bir çoğunu düşman edinirken zenci olan kısmı da kendine hayran bırakmıştır.
targıç toylar dahil mahkeme salonundaki herkes tomun suçsuz olduğunun farkındadır ancak jüri üyeleri de ırkçı olduğu için ne yaparsalarda tom u idam ile yargılanmasının önüne geçemezler.
bunu bilen tom suçsuz olduğu halde ölmek istemediğini ve birgün hapishaneden kaçarken görevliler tarafından 11 el ateş ile ırkçılık kafası ile ateş edip feci şekilde öldürürler.
bu duruma atticus , scout dill ve jem çok üzülürler.
ancak onları çok başkabir dertleri daha vardır.
tomu tecavüz suçu ile suçlayan kızın babası bob ewell , önce atticus a kupmas kurmuş, kininden dolayı ona zarar vermek istemiş ve başaramamıştır.
sonra kinini yenemeyen bob ewell atticus un çocuklarına zarar vermeyi bu şekilde kendini dizginlemeyi istemiş ve bunu okul çıkışı akşam çok karanlık vakitlerde jem ve scout a bıçak ile saldırarak bu planını gerçekleştirmiştir.
ancak tam o anda mahalledeki Öcü radleylerin evinin önünde gerçekleşmesi scout ve jem için şükür etmeleri gereken bir şey olmuş ve o sırada evden çıkmyan radley onları kurtarmıştır.
jem kolu kırılarak atlatırken scoutta hiç bir sıyrık olmazken ırkçılık yapan ve iftira atan Bob Ewell öldürmek için getirdiği bıçağın üstüne düşerek ölür.

Cevap Yaz

Bilgi ve yorumlarınız için teşekkür ederiz

Cevap Yaz

Kitap konu itibarı ile güzel seçilmiş olup, ancak anlatımda gereksiz uzatmalar yapılmıştır. Bu durum da kitapta akıcılığı engellemiştir.

Cevap Yaz

Yorum Gönder