Don Kişot Kitabı Kısa Özeti Konusu ve Yorumlar

Don Kişot Servantes tarafından yazılan bizleri güldürüp, eğlendiren, düşündüren bir roman. O dönemin  İspanya'nın sosyal, siyasi, ekonomik, dini durumu hakkında bizlere bilgi veriyor.

don kişot kapak resmi 1


Don Kişot Özeti

Don Kişot uzun boylu zayıf görünümlü şatosunda sürekli olarak şövalye romanları okuyup gezgin bir şövalye olmaya karar veren bir soyludur. Aslında o dönemde İspanya'da gezgin bir şövalyeye rastlamak çok zordur. Ama okuduğu kitapların etkisi ile kendini gezgin şövalye olmayı kafasına koymuştur.
Bir gün zayıf atını da alarak şatosundan ayrılır. Yolda giderken gördüğü bir hanı bir şato olarak görüp oraya gider. Hancı tavırlarını fark edip onun bir deli olduğunu düşünerek onunla alay edip eylenmeye başlar. Kendisine yapılan alayların farkında değildir aslında kendi iç dünyasında yaşamaktadır. Kendisine zırh giyme töreni yapar artık bir şövalyedir, ancak bir seyise ihtiyacı bulunmaktadır. Köyüne dönerek oradaki saf biri olan Sanço' yu ona yönetmesi için adalar vaat ederek seyisi olmaya ikna eder. Sanço çok sevdiği eşeğini alarak efendisinin peşine düşer. Her gezgin şövalye gibi kendisi de zaferlerini adamak için bir prensese ihtiyacı vardır. Bir köylü kızını, güzel bir prenses düşleyerek seçer ve ona Dulcinea del Toboso adını takar. Yolda gördüğü değirmenleri dev zannederek onlarla savaşmaya kalkar. Sanço ne söylerse söylesin efendisini bu saçmalıktan vazgeçiremez. Bu savaştan gülünç bir şekilde mağlup ayrılır karakterimiz. Okuduğu şövalye romanlarındaki bazı karakterlerinden bazı şansızlıklar yaşadığını söyleyerek yeni maceralara doğru yola çıkar. Şövalyelik yolunda karşılaştığı maceralarda herkes onunla alay eder. Dostu berber ve papaz onu bu bataklıktan kurtarmaya çalışırlar ama başarıya ulaşamazlar.
Don Kişot, bir prenses görür ve Sanço' dan prensese gidip onu selamlamasını ve emri altında olacağını belirtmesini ister. Prenses daha önce Don Kişot'un birkaç olayını duymuş ve bu durumdan eğleneceğini düşünerek kahramanımızı şatosuna davet eder. Sanço'ya da yönetmesi için bir ada verir. Sanço valiliği çok iyi yapmakta herkes onun zekası karşısında şaşırıp kalırlar. Sanço belli bir süre sonra valiliğin ona göre olmadığını düşünerek ayrılır. Don Kişot ise bu insanların kendisi ile alay ettiğinin farkına vararak ayrılır. Yolda karşılaştığı bir şövalye ile yaptığı savaşı kaybederek şatosuna döner. Bir daha böyle bir maceraya atılmayacağını sözünü dostlarına verir. Kısa bir süre sonrada hayata veda eder.

Don Kişot hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

7 yorum

cok tesekkurler

Cevap Yaz

Benim bu hikayeden anladığım şey herşeye inanmamak

Cevap Yaz

teşekkür ederim

Cevap Yaz

Çok güzel bir kitaptı. Her şeyi kendi istediği gibi düşleyip, hayalleriyle yaşayan bir adamdı Don Kişot. Onu hayallerinden vazgeçtiren ve onunla dalga geçen herkes fazla acımasız...

Cevap Yaz
Adsız mod

deli gibi yaşadı akıllı bir şekilde öldü

Cevap Yaz
Bilmem Kim? mod

Don kisot icin uzuluyom yaw.. Hayallerin pesinden gitmisti kendini olmayacak bisey icin mucadele etmeye adamisti ama bu yolda onunla sadece sanco vardi sanco da ada vaadi icin gelmisti hic gormedigi bi kizi sevmisti ve onun icin maceralara cikip sovalyelerin dulsina nin guzelligini kabul etmesi icin canini verecekti ama dulsina daha onu tanimamis belki de baska birisini sevmekteydi... din gorevlisi ve berber hep engel olmustu bence bunun yerine don kisot a destek cikip onla dalga gecenleri uyarabilir arkadasinin yaninda durabilirlerdi ama yapmadilar onu vazgecirmeye calistilar bence bu yanlis din kisaot hayallerinin pesinden gidiodu ve arkadaslari yaninda olsa daha da mutlu olurdu onun icin ne de guzel olurdu...

Cevap Yaz

Yorum Gönder