Ömer Seyfettin Kitabından Türbe Hikayesinin Kısa Özeti

Ömer Seyfettin bir çok hikayesi bulunmaktadır. Okurken bazılarını gerçekten neden yazıldığını anlamakta güçlük çekiyorum. Türbe hikayesi de bunlardan birisi.

Ömer Seyfettin Türbe Hikayesi Özeti

Şefika Molla eşini kaybetmiş yardımcısı Rüküş ile birlikte Selanik te yaşayan bir kadındı. Kocası zengin olmadığı için ona pek bir bir şey bırakmamıştı. Tüm gün evinde oturur dışarı çıkmazdı.  Hayırlı kısmet arayanlar, işi olsun isteyenler, hastalıktan kurtulmak isteyenler ve bunun gibi bir çok sebepten dolayı herkes ona kendisini okutmaya gelirdi. Ünü o kadar çok yayılmıştı ki geleni gideni az olmazdı. Onu az çok tanıyanlar gelenlerden dolayı ne kadar çok zengin olduğundan bahsederdi. Altın küplerini evinin bahçesine gömer diye konuşurlar. Hiç bir hırsız onun evine girmeye cesaret edemezdi ondan çok korkarlardı. Hastalarının evine gitmez, evinde okumanın tılsımı olduğuna inanırdı.

Bir gün Şefika Molla evinin bahçesindeki dut ağacının altında oturmuş kendisini seviyordu. Uzun zaman sonra ilk defa dışarı çıkacaktı. Çocukluk arkadaşı Ümmügülsüm ölüm döşeğindeydi. Ölmeden önce onu bir kez görmek için ziyarete gidecekti.  Yardımcısı Rüküş ile birlikte evden çıktılar. Az çok hatırlasa da çok uzun zaman geçmiş sokaklar hep ev dolmuştu. Çocukluğunda da bir kez babası onu deniz kenarına götürmüştü. Selanik te Müslümanlar ve Gayrimüslimler bir arada yaşıyordu. Sahil taraflarında yaşayan insanlarda gitti gitgide yabancılar gibi giyinir, yaşar olmuşlardı. Şefika yolda yürürken etrafa bakmamaya çalışıyordu. Günaha girmemek istiyordu. Biraz gittikten sonra gerek arabaların sesinden gerek insanlardan artık dayanamayıp gidemeyeceğini düşündü ve geri dönmek istediğini yardımcısına söyledi. Tam geri döneceklerken yanlarında yeşil bir türbe gördüler. Şefika şurada yatan zata bir dua edip de gidelim dedi. Türbenin önün çok kalabalıktı uzaktan biraz izlemeye başladı bir de ne görsün iki tane Gayrimüslim türbeden içeri girmişti bu kabul edilemez bir şeydi çok sinirlendi sesini yükseltmeye başladı, orada bulunan bir zabtın yanına gitti ver gördüklerini söyledi adam ona hanımefendi türbe hangi türbe diye sordu, Şefika yeşil türbeyi gösterdi. Zabıt ona orasının türbe değil tuvalet olduğunu söyledi.

Ömer Seyfettin Türbe Özeti

Yorum Gönder