Dan Brown Başlangıç Kitabının Kısa Özeti ve Bilgiler

Başlangıç insanlığın nasıl var olduğunu, nereden geldiğini ve insanlığın sonunun nereye gittiğini anlatmaya çalışmaktadır. Dinlerin neden oluştuğunu, nasıl ortaya çıktığını, artan teknoloji ile dinlerin yok olacağını vurgusu yapılmaktadır.

Dan Brown Başlangıç Hikayesi Özeti

Edmond Kirshc bilgisayar dahisidir. Büyük bir keşif yaptığını bu keşfin tüm inanışları derinden sarsacağını hatta dinleri bitireceğini iddia etmektedir. Keşfini dünyaya duyurmadan önce, üç büyük dinin temsilcileri ile gizli bir toplantı yapar ve keşfe verecekleri tepkileri görmek ister. Dinsiz olduğu için toplantı yapmak istmeyeceklerini düşünse de din adamları onunla görüşmeyi kabul etmişlerdir. Kirshc bu toplantıda onlara bir video izletmiş gördükleri karışında din adamları etkilenmiştir. Kirshc bu videoyu iki hafta sonra tüm dünyaya canlı yayında duyuracağını söyleyerek yanlarından ayrılmıştır.

Kirshc söylediğinden daha kısa bir süre sonra harika bir müzede yapacağı toplantıda tüm dünyaya keşfini tanıtacaktır. Davetliler arasında eski hocası Robert Longdon da bulunmaktadır. Davetliler özenle seçilmiştir, herkesin geçmişi incelenmiştir. Kirshc keşfini hem orada bulunan davetlilere hemde canlı yayında tüm dünyaya duyuracaktır. Gösterim başlamadan önce Kirshc eski hocası Longdon ile görüşmüş keşfi yüzünden başına bir şeyler gelebileceğinden bahsetmiştir. Keşfi duyurmadan önce tepkileri görmek istediği din adamlarından iki tanesi ölü olarak bulunmuştu.

Sunum başlamadan önce tüm davetlilere müzede gezinti yapmaları sağlanır, herkese verilen kemik iletimi kulaklıklar sayesinde yapay zekalı asistan tarafından müzede bulunan eserler tanıtılmaktadır. Wiston isimli bu yapay zekalı asistan çağının çok ötesindedir. Kitabı okurken Wiston a hayran kalacaksınız. Müzedeki eserlere arasında bulunan bir tablo hakkında düşüncelerim buradaki yazıda bulunmaktadır. Gezintiler biter sunum başlar Kirshc müze müdürü bayan Ambranın yanında sahneye çıkmıştır. Ambra İspanyanın gelecekti Kralı ile nişanlıdır. Tam sunum başlayacaktır ki, Kirshc Avila isimli bir katil tarafından başından vurularak öldürülür.

Burdan sonra hocası Robert Longdon ve müze müdürü Ambra birlikte keşfin ne olduğunu bulmak için bir birlikte hareket edereler keşfin duyulmasını istemeyen kişinin artık hedefinde bu ikili vardır. İkili Yapay Zeka Wistonun yardımı ile bir çok zorlukları aşacaktır. Ayrıca ölen iki din adamının yanı sıra geriye İspanya Kralının yakın dostu Hristiyan din adamı Valdespino da hayattadır ve keşfin ne olduğunu bilmektedir. Kitap sizi çok şaşırtacak ve çok fazla derecede İspanyadaki binalar ve müzelerde bulanan esreler hakkında bilgi aktaracaktır.

Başlangıç Romanının Sonu Edmond Kirshcin Yapmış Olduğu Keşif
Keşif iki ye ayrılıyor. Nereden geliyoruz ve nereye gidiyoruz sorularına cevap aramaktadır. Nereden geliyoruz sorusunun cevabı olarak Yıllar önce yapılmış ancak sonuç alınamamış olan Miller-Urey deneyini kendi geliştirdiği E-dalga isimli bir üst düzey bilgisayar ile  deneyin similasyonunu yapmış binlerce yıl sonra deneyin nasıl sonuçlanacağının görmüştür. Miller-Urey deneyinin eksik yönü olduğunu düşündüğü Entropi yasası ile birleştirerek cansız maddelerden bir RNA dahada ileri gidince DNA oluşumlarını gözlemlediğini iddia etmiştir. Kısaca insanlık tesadüfen oluşmuş demeye çalışmaktadır.
Keşfin ikinci bölümü ise nereye gittiğimiz, insanlığın sonunun ne olacağıdır. Burada ise similasyonda küçük değişiklikler yaparak dahada ileri bir zamana gitmiş, 2050 yılında insan dediğimiz homo-sapiens ırkın son bulacağını daha farklı bir ırk olana yapay zekalı robotlara dönüşeceğimizi söylemektedir.
Dan Brown Başlangıç Romanı

Kitapta yazılandan çok fazlası anlatılmaktadır. Ben kısa bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bence kitapta çok fazla dinsizlik vurgusu yapılmaktadır, dinlerin insanları düzen içinde yaşaması için insanlar tarafından uydurma olduğunu söylenmektedir. Siz de kitap hakkında görüşlerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Yorum Gönder