Vire Ömer Seyfettin Kitabının Kısa Özeti Konusu ve Olayı

Ömer Seyfettin Vire Olayı Özeti

Burhan bey Vire yani düşmanın teslim olmasıyla aldıkları kaleyi savunmak ve padişah gelene kadar ellerinde tutmakta görevli kumandandır. İki senedir padişahın gelip burayı almasını bekliyorlardı onlara göre kızıl elma orası idi. Duyumlarına göre padişahın gelmesi uzun sürecekti. Yalnızca yüz elli kişiydiler, her türlü silahları vardı ancak erzakları çok az kalmıştı üç ay onları zor idare ederdi. Kaleyi bırakıp erzak aramaya gidemezlerdi.
Erzaklarının az olmasının yanı sıra birde üç dört yüz kişilik bir şövalye ordusu onları kuşatmaya geliyordu. Bulundukları kalenin dar bir kapısı bulunmaktaydı savunmak için çok uygun ama saldırmak için hiç de uygun değildi eğer bu kuşatma uzun sürerse hiç erzakları kalmayacaktı. Burhan komutan  şövalyelerle vireyi yani teslim olmayı konuştu. Türk askeri asla teslim olmazdı ancak komutan önceden herkesi tembihlemiş, bunun bir oyun olduğunu söylemişti. Burhan komutan cephaneliklerinde bulunan barutun üzerine kömür tozuyla doldurmuş, Su kuyusunun içine de siyah bir boya dökmüştü.
Karşı tarafa teslim olacaklarını söyledi. Öncelikle onlarda bir elçi gelerek ona içeride bulunan mühimmatı gösterdiler çuvallarca barut ve top vardı. Bunları onlara bırakacakları kendi silahlarını alıp gideceklerdi. Onların silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrılması gerektiğini, silahlı grup kaleye girerken, Türk ordusu dışarı çıkacaktı. Şövalyeler bunu hemen kabul etti çünkü savaşmadan bir kaleyi alacaklardı. Türk ordusu dışarı çıktığında Burhan komutan hemen bağırdı, teslim olun kaleyi teslim edin diye. İlk baş ne olduğunu anlamasalar da oyuna geldiklerini anlamışlardı. Dışarıda silahsız yaklaşık yüz elli askerleri esir düşmüştü, içeride de silahlı ancak mühimmatı az olan askerler vardı. Barut sandıkları çuvallarda kömür tozu vardı. Burhan komutan ellerinde bulunan tüm silahları kaleden aşağıya atmalarını istedi. Suyu da zehirlediklerini içerlerse öleceklerini söyledi. Çaresiz kalan şövalyeler dört gün sonra susuzluktan bitap düşerler ve tüm silahlarını atalar. Kaleye giren Türk askeri şövalyelerin komutanlarını ve soylularını ayırır geri kalanları erzak bulup getirmelerini yoksa komutanlarını öldüreceğini söyler bir ay sonra geri gelen şövalye askerleri iki yıl yetecek kadar erzak getirmişlerdi.

Vire-özeti-resimi

1 yorum:

Yorum Gönder