Çocukluğun Sonu Arthur C. Clarke Kitabı Kısa Özeti

Çocukluğun Sonu Arthur C. Clarke 1953 yılında yazılan bilim kurgu olmasının yanı sıra bir distopyadır. 

Çocukluğumun Sonu kitabı Amerika, Rusya devletlerinin birbirleriyle olan uzay yarışın anlatarak başlıyor. Her iki devlette uzay yarışında ilk adımı atan taraf olmak istemekteydi. Ancak bir anda dünyanın en büyük şehirleri üzerlerinde devasa büyüklükte gemiler ortaya çıktı. O gün Her iki tarafta bu savaşı kaybettiklerini anlamışlardı. İnsanoğlu evrende yalnız değildi. 

İnsanlık bu cisimlere Hükümdar ismini vermişti. Hükümdarlar asla kendilerini göstermiyorlardı. Teknoloji olarak çok ileriydiler. Hükümdarlar geldikten sonra dünya refaha ulaşmıştı. savaşa, haksızlığa karşıydılar, bazı devletler eski durumu devam ettirmeye kalkışsalar da öyle sert cevap veriyorlardı ki bir daha kimse savaşmaya kalkışamadı. Anlayacağınız dünya çok daha huzurlu, mutlu bir yerdi ancak dünyanın geleceği hakkında kararları hükümdarlar veriyordu. Bazı insanlar bu duruma karşı çıkıyor, hükümdarların sadece dünyaya huzur getirme amaçlarında olamayacaklarını başka bir yegane amaçlarının olması gerektiğini düşünüyorlardı. İnsanlık şuana kadar sadece Karellan adındaki hükümdar ile iletişime geçmişti ve bu iletişimi de kendi gemilerinde kendilerini göstermeden Birleşmiş Milletler yöneticisi ile yapıyorlardı. Karellan insanoğlunun henüz kendilerini görmeye ve gerçek amaçlarını bilmelerine hazır olmadıklarını zamanı geldiğinde öğreneceklerini belirtiyordu.

cocuklugun sonu kitap


Bölüm 2: Altın Çağ

O gün gelmişti, bir sonraki nesil hükümdarları görebilecekti. Hükümdar gemisi yavaş bir şekilde indi ve Karellan kendisine eşlik etmesi için gemiye 2 çocuk istedi.  Çocuklar eşliğinde gemiden çıktı. Deriden kanatları, küçük boynuzları, dikenli kuyrukları bulunuyordu. İnsanlık ilk defa hükümdarı görmüştü. Ancak insanlar hala amaçlarını bilmiyordu.

Hükümdarlar bazen insanların arasına karıştığı gözlemlenmişti. Dünya üzerindeki kitaplardan faydalanıyorlardı. Bir gün hükümdarın da katıldığı bir partide, insanların çoğu dağıldıktan sonra bir grup bir masa etrafında oturmuş eğleniyorlardı. Bu eğlencenin tam da sonunda içlerinde biri hükümdarların gezegeni sorunca gelen cevap onları ürkütmüştü. NGS 549672 içlerinden Jan yaptığı araştırmalar ile bu gezegenin var olduğunu fark etti. Ardından yaptığı plan ile hükümdarların gemisine binip, onların gezegenine doğru yola çıktı. Hükümdarlar bunun farkındaydı Jan'ın yolculuğu uzayda 2 ay sürecek olmasına rağmen, dünyaya geri döndüğünde 80 yıl geçmiş olacak ve tanıdığı kimse olmayacak, dünya belki de çok değişecekti. 

Bölüm 3: Son Nesil

George ve Jean çocuklarının geceleri gördüğü rüyalarda korkmuş durumdaydı. Evrende farklı konumda gezegenlerde ,farklı canlılar farklı yıldızlar görüyordu. Zamanla normal yaşantısında da bu rüyalara görmeye başlamışlardı.

Karellan dünyaya son bir konuşma yaparak, yegane amaçlarını açıkladı. Şu anki çocukların insan olmadığını onların dönüştüklerini bunun sadece çocuklarda olduğunu belirtti. Nedeni ni kendileri de bilmiyordu. Başka gezegenlerde de bu olmuştu sıradaki gezegen dünyaydı. Bu yüzden gelmişlerdi bu duruma aracılık etmek için. Hükümdarlar kendilerinden daha üstün olan Zihindar adındaki varlıkların tarafından kontrol edildiklerini söylediler. Şuan ki yetişkin nesli insanlığın son nesli olacaktı. 

80 yıl geçmişti Jan dünyaya dönmek için sabırsızlanıyordu. Yeryüzüne indiğinde gördüğü manzara karşısında şok olmuştu . Dünyadaki son ve tek insan oydu. Dönüşüm tamamlanıyordu ve Hükümdarlar dünyadan ayrılıyordu. Jan ise dünya yok olurken bu dönüşümü izliyordu.

Yorum Gönder