Franz Kafka Dönüşüm Kitabı İncelemesi ve Değerlendirmesi

Kafka'nın dünya edebiyatında yankı uyandırmış klasik eseri Dönüşüm kitabının inceleyeceğiz.

Kitabın ana karakteri Gregor Samsa, düzenli bir işte çalışıp ailesinin geçimini sağlamaktadır. Huzursuz edici rüyasından bir sabah uyandığında kendisini böceğe dönüşmüş olarak bulur başta bu durumu kabul etmese de, belli süre sonra bu durumu kabullenir. Onun için artık yataktan kalkmak çok zor bir çabalama, normal zamanda yapabildiği şeyleri yapabilmek neredeyse imkansızdır. Ailesi onun bu halini gördüğünde korkuya kapılırlar, bu böcek Gregor Samsa mıydı gerçekten de? Zamanla bu durumu kabullenirler kardeşi onun odasını sürekli temiz tutmaya özen gösterip, onun sevdiği yiyecekler ile beslemeye başlar. Ama gün geçtikçe Gregor Samsa'nın iyileşeceğine ve eski haline döneceği inancını kaybetmeleri, aileye maddi katkısının olmaması zamanla ona karşı tavırlarının da değişmesine neden olur. Artık onu Gregor değil bir böcek olarak görmektedirler. Odasına bakılmaz, ilgi gösterilmez, bu evde yaşaması da artık tartışma konusu olmuştur.


Babası bir gün Gregor'a elma atarak, sırtında yaralara neden olur. Evin hizmetlisi sabah Gregor'u odasında ölü bulur, aile bireylerine haber verip onu çöpe atar. Gregor'un ölümü aile üzerinde hiçbir etki dahi bırakmaz, hepsi yaşamlarına devam eder.

Franz Kafka, bu eserinde böcek metaforu üzerinden toplumu eleştiriyor, toplumda kendisinden farklı olan insanlara gösterilen hoşnutsuzluk, küçümseme, dışlanmışlığı etkili bir biçimde bizlere aktarıyor. Eğer insanların ihtiyaçlarını karşılıyor, onlara iyilik yapıyorsanız değer görebilirsiniz lakin onlardan farklı olmanız onlara bir yararınızın olmaması, sizi böcek gibi görmelerine neden olacaktır.

Yorum Gönder