Cesur Yeni Dünya Kitabının Konusu Analizi

Aldous Huxley' in, gelecek için büyük endişeler uyandıran distopik türdeki eseridir. Cesur Yeni Dünya ismini Shakespeare' in Fırtına adlı eserinden almıştır. Aslında bu eserdeki kullanılış anlamı Güzel Yeni Dünya olduğu iddia edilmektedir.

Cesur Yeni Dünya Kitabının Konusu

Kitabımız Ford'dan 612 yıl sonra büyük bir devrime uğramış ve genetik mühendisliği alanında çok ilerlenmiş olup, günümüz de büyük öneme sahip kavramlara değer verilmediği, sanat ve bilimin unutulmaya yüz tuttuğu ve Ford' un yüce bir varlık gibi görüldüğü bir zamanda geçiyor.
Yeni dünyada her şey güzel gidiyor, herkes mutlu gibi görünse de; aile, özgürlük, din, düşünmek, sanat, bilim, vb. kavramların ve değerlerin ortadan kalkmış. İnsanlar robot gibi yaşam sürdürmektedir. 
İnsanlar artık, kuluçka merkezlerinde üretilip; aile, anne baba, evlilik, aşk gibi kavramlar yok olmuş ve müstehcen kabul edilmektedir. Bu kelimeleri söylemeniz bile tepki çekmektedir. 
Toplum  alfa, beta, gama, delta, epsilon olarak 5 sınıfa bölünmüş. Toplum ekonomik, toplumsal olarak istikrar göstermekte olup, her birey kendi içinde mutludur. Her birey nasıl mutlu olabilir? Bebekliğinde deneyler yapılarak bilinçaltına işleniyor diyebiliriz. 
Örnek olarak; Bebekleri çok canlı güzel görünen bir gül ile aynı ortama koyuluyor. Bu ihtişamlı görünüşü gören bebekler gülü eline aldığında ilk baş onu çok seviyorlar, hoşlarına gidiyor. Lakin güle elektrik verildiğinde tüm çocuklar ağlayarak kaçışıyor. Bu deneyler sürekli tekrarlandığında bebekler artık güle bile yaklaşmıyor. Büyüdüklerinde ise doğayı sevmeyen bireyler oluyor. 

Adam Fawer' ın Empati kitabında ki şu alıntı bu olayı çok güzel açıklıyor diyebiliriz
"... Ne isterseniz yapabilirsiniz. Ama sorun şurada, ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz." 

Cesur Yeni Dünya Kitabında Bulunan Toplumun Yaşantısı 
Her gün uykularında sürekli söylenerek; kıyafetleri yıprandığı zaman yama yapmak yerine, yenisini almaları insanlara aşılanmıştır. Tüketim artırılarak, ekonomik istikrarı da sağlamaya yöneliktir.
İşinizden çıktığınızda, boş kaldığınızda soma adı verilen ilacı içip hayalinizi yaşıyorsunuz. İstediğiniz en güzel bir adada tatilinizi yapıyor ve sonra tekrar işinize dönebiliyorsunuz. Kişilerin kendi başına yalnız kalıp onların düşünmesinin önüne geçiliyor. 
Aslında baktığınızda hayalinizi yaşayabiliyor, sürekli mutlu bir hayat sürüyor, işinizden tutun sınıfınıza kadar her şeyinizden memnunsunuz ve yalnız kalma gibi bir durumunuz yok mükemmel bir ütopya gibi duruyor olsa da;

Cesur-Yeni-Dünya-Konusu

Cesur Yeni Dünya kitap arka kapak Sözü
"Ben keyif aramıyorum... Gerçek tehlike istiyorum, Özgürlük istiyorum... Günah istiyorum."

Cesur Yeni Dünya Kitap Hakkında Bilgiler
Yazar : Aldous Huxley
Sayfa Sayısı : 266 
Olay Zamanı : Ford' dan 612 yıl sonra
Karakterler : Bernard Max, Lenina Crowne, Mustapha Mond, Linda, John 

Yorum Gönder