Fahrenheit 451 Kitap Özeti ve İncelemesi

Gerçekten mutlu muyuz, yaşıyoruz ama düşünmeden. Gözlerimizi ekranlara kitler, beynimizi hayallerimizi boşluğa hapseder olmuş bir toplumuz. Fahrenheit 451 kitabı günümüz toplumunun nasıl bir hal alacağını çok güzel bir şekilde betimlemiştir.

Fahrenheit 451 Kitap Konusu

1950 yıllarında yazılan kitap geleceği anlatıyor. Geleceğin dünyasında evler yanmadığı için itfaiyeciler yangın söndürmek yerine kitap yakmaktadırlar. Romanın kahramanı Gay Montagın kitap yakma işinde olan bir itfaiye memurudur. Kendi halinde işi severek yapan bir kişi iken hayatına giren bazı kişilerle yaptığı görüşmeler sonunda mutlu olup olmadığını sorgulamaya başlıyor.  Kitapların neden yakıldığını neden kimsenin okumadığını anlamaya çalışması ile devam eden bir hikaye.

Fahrenheit 451 Kitabının Kısa Özeti

İnsanlar neredeyse birbirleri ile olan iletişimlerini kopartığı, kimsenin kimse ile konuşmadığı sadece ekranları izlediği bir dünyada yaşayan Gay Montag itfayeci olarak çalışmaktadır. O zamanın dünyasında evler yanmadığı için itfayeciler yangın söndürmek yerine, kitap yakmak ile görevlidir. Kitapta adını buradan alır kitapların tutuşma sıcaklığı  olarak bilinen Fahrenheit 451 dir. İtfaiye erlerinin bulunduğu büroya bir ihbar geldiği zaman Gay Montag ve ekibi hızlıca ihbarın geldiği yere gider ve bulunan tüm kitapları yakmaktadırlar. Kahramanımız işini çok sevmekte ve yakma işinden çok zevk almaktadır.

Bir gün işten evine dönerken küçük bir kız çocuğu ile karşılaşır, kız çocuğunun ona sorular sormaktadır. İlk zamanlar kız çocuğunun sinir bozucu olduğunu düşünse de, çocuğun sorduğu sorular aklını kurcalamaya başlamıştı. Kız çocuğu o dönemin insanlarında çok farklıydı. Sisteme ayak uyurmuş insanlar gibi değildi. Gerçekten mutlu mu idi sorular onda bu etkiyi oluşturmuş artık her gün iş dönüşü yolunda kız çocuğunu gözleri arar oldu.

Yine itfaiye bürosuna kitap bulunan ev ihbarı gelmişti. Yaşlı bir kadının bulunduğu bir yerdi burası, bu yaşlı kadın kitapları için yanmayı göze almıştı. Montag' ı bu durum çok etkilemişti ne vardı bu kitapların içindeki bu kadın ne için ölmeyi göze almıştı.

Yakmak için gittiği evlerden gizlice kitaplar almaya başlamıştı. İşten dönüşte kız çocuğunu da göremez olmuş çevresindeki insanlar çocuğun öldüğünü söylemekteydi.

Montag çok değişmeye başlamıştı bu değişikliği ilk eşi fark etti. Zamanla arkadaşlarının yanında kitap okumaya başlamıştı. Ondaki değişikliği iş yerinden şefinin de dikkatini çekmişti. Kahramanımız eskiden kitaplarını yaktığı Faber isminde bir kişi ile buluşuyor kitaplar hakkında konuşuyordu. Bir gün itfaiye ekibi kitap yakmak için montag ın evine geldi. Kahramanımız kitaplarını vermemek için itfaiye şefini ateş yakma aleti ile yakarak öldürür ve oradan kaçar. Artık herkes onu aramaktadır. Kaçakların olduğu bir yere gider ve orada bulunan kitap tutkunları ile öldü diye bilinerek hayatına devam eder.

Fahrenheit 451 romanı kapak resimi


Yazar : Ray BRADBURY
Yazım Tarihi: 1953
Türü : Bilim Kurgu, Distopya

4 yorum

Adsız mod

etkileyici

Cevap Yaz

Etkileyici , okurken ağladım

Cevap Yaz

Bilim kurgu değilde kitap okumayı aşinalamaya çalişiyor

Cevap Yaz

Yorum Gönder